Békés megye

bekes_megye2013_cimlap-200px

 

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnökének köszöntője

 

A Békés megye magazin a Magyar Nemzet 12. 06-i számaiban jelent meg.
A magazin itt megrendelhető.

 


bekesmegyecimer_200px

 


 

Az ünnepvárás idején jelent meg új magazinunk, amely Békés megyét mutatja be.

A tartalomból:

13bekes-kaszalas-IMG_2372 wAz ország sokszínű éléstára és fesztiválközpontja Békés megye. Farkas Zoltánnal, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökével készült interjúnkból többet is megtudhatnak Békésről, amely hat nemzetiség olvasztótégelye. Az ország éléskamrájaként is emlegetett, valóban békés és biztonságos megyében beszélik – Arany János költőnk szerint – legszebben anyanyelvünket és immár hivatalosan is itt készítik a legfinomabb házi kolbászt – kezdi a bemutatást Farkas Zoltán.

 

13bekes_szanazug2wTiszta, hívogató természeti környezet és nemzetiségek sokasága jellemzi Békés megyét. Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott szerint gyógyvizeik, gasztronómiai értékeik is érdemesek a megismerésre.

 

 

13bekes_kamara

 

Megismerhetik a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát, amely elsősorban a szakképzésre fókuszál. Önkéntes és regisztrált tagjainak sokféle szolgáltatást nyújt a szervezet, amely a határon átnyúló kapcsolatok ápolásában is élen jár. Hódsági Tamás elnököt kérdeztük a részletekről.

 

 

 

13bekes_IMG_8843

 

Szándék, akarat és összefogás: Békés megye átfogó rendszerek mentén fejlesztené gazdaságát. Az elmúlt évben két területen a halgazdálkodás és a sertéstartás területén is új utat jár be a megyei önkormányzat – visszaigazolások szerint sikeresen. Részletek az ötödik oldalon.

 

 

13bekes_csabai kolbasz

 

A közel 64 ezer lakosú Békéscsaba ligetekkel, virágokkal, szökőkutakkal tarkított tereinek, hangulatos sétányainak köszönhetően az ország legélhetőbb városainak egyike. Legfontosabb értékei közé tartozik a mára hungarikummá minősített Csabai kolbász. További erényként említi Vantara Gyula polgármester az elmúlt hat év 30 milliárd forint értékű fejlesztését

 

 

13bekes-011

 

Kiváló példa a hazai iparnak a Csaba Metal Zrt. – cikkünk a 8. oldalon, ahol olvashatnak arról, hogy a húszéves cég közel hétszáz embernek ad munkát. A két telephellyel rendelkező Csaba Metal Zrt Európa-szerte ismert és elismert, szinte minden jelentős autógyártóval kapcsolatban áll. Majoros Béla vezérigazgató szerint a siker titka, a kiváló családi és munkahelyi háttér.

 

 

13bekes_marzek_kner_PD_4851

 

 

A Marzek Kner Packaging Kft. korszerű nyomdaipari vállalkozás Békéscsaba belvárosában. A cég íves csomagolóanyag-gyártásban a hazai nyomdák élvonalába tartozik, de készülnek itt dobozok, címkék és betegtájékoztatók a gyógyszeripar, édesipar, élelmiszeripar és vegyipar számára, a legmagasabb minőségben- vázolta Kása István Zoltán ügyvezető igazgató.

 

 

 

13bekes_layer

 

Magas minőség, megbízhatóság, ügyfélorientált és rugalmas hozzáállás, komplex, minőségi szolgáltatások vitték sikerre a Layer Kft.-t. A cégre, amely tavaly ünnepelte alapításának harmincadik évfordulóját, Layer István ügyvezető szerint a megújulás évei várnak.

 

 

13bekes-Mazsorett együttes

 

Takaros külseje, de elsősorban szellemisége miatt marasztaló vidéki kisváros Szeghalom. Vezetése olyan körülményeket igyekszik teremteni, hogy ne vágyjanak el a fiatalok, a vállalkozások pedig ezt a várost válasszák telephelyül. A város fejlődik, intézményei hatékonyan működnek – mondja Macsári József polgármester.

 

 

13bekes_gyulai_varfurdo

 

Monumentális élményközponttal bővült a Gyulai Várfürdő, amelynek környezete páratlan. A létesítmény egy minden igényt kielégítő új, fedett élménykomplexummal gazdagodott a közelmúltban. A részletekről Boros László Attila igazgató adott tájékoztatást.

 

 

13bekes_gyula_IMGP2630

 

Töretlenül fejlődik, szépül Gyula. Történelme, épített és természeti környezete is figyelemre érdemes. Dr. Görgényi Ernő polgármester azt mondja, Gyula sokak szerint az Alföld legszebb városa. Sokáig Békés megye székhelye volt, 1950-ben fosztották meg ettől a rangtól.

 

 

13bekes_szarvas-20130616-_MG_7592

 

Ha nem is a világ, de Magyarország közepére kalauzoljuk olvasóinkat. Lapunk 14. oldalán olvashatnak a ma 18 ezres városról, Szarvasról, amelynek környéke természeti kincsekben gazdag. Babák Mihály polgármester arról számolt be, hogy a történelmi Magyarország mértani közepét nagyléptékű fejlesztések jellemzik.

 

Kiváló minőségű hazai vetőmagot kínál a DuPont Pineer. A vetőmaggyártó cég töretlenül fejlődik, bővül, a térség kiemelkedő foglalkoztatója. A DuPont a világ több mint húsz országába jutatja el a magyar vetőmagot.

 

13bekes_GMC medence

 

Füzesgyarmat várja a regenerálódni vágyókat. Az olvasókat Bere Károly polgármester kalauzolja a Sárrét közepén fekvő nagy múltú településen, amelyet a valamikori nagykiterjedésű fűzerdőségeiről neveztek el. Városi rangját 2000-ben kapta.

 

 

13bekes_sarkadPIC00019

 

 

Sarkad, az alig több mint 10 ezer lakosú kisváros Dél-Kelet Magyarországon helyezkedik el. A gazdasági fejlettségét is éppen az elhelyezkedése határozza meg. A legnagyobb munkaadó a versenyszférában egy olasz-spanyol érdekeltségű cipzárgyár, amely 150 embert foglalkoztat, és több mint tíz éve van jelen Sarkadon – tudjuk meg Bende Róbert polgármestertől.

 

 

13bekes_gyomaendrod_IMGP0312

 

A víz Gyomaendrőd egyik legnagyobb kincse. Hogy miért, arra Várfi András polgármester ad választ. A két település egyesülésével létrejött város a Hármas-Körös partján fekszik. Hatalmas termőterületekkel, természeti szépségekkel, kulturális örökséggel büszkélkedhet.

 

13bekes_lakodalmas 822

 

 

Soknemzetiségű település Csorvás, amit a békés egymás mellett élés jellemez. Szilágyi Menyhért polgármester szavai szerint korszerű intézményekkel, szolgáltatásokkal, népszerű rendezvényekkel büszkélkedhetnek. Részletek a 18. oldalon.

 

 

 

Újkígyós 2014-ben lesz 200 éves település, lakóit a föld szeretete és a munka tisztelete jellemzi. A település 2009-ben kapott városi rangot. Szebellédi Zoltán polgármester azt vallja, hogy azoknak a településeknek van jövője, amelyek a világ trendjeinek figyelembevételével maguk keresik meg az útjukat, ezért ennek szellemében vezeti a települést.

 

13bekes_bekesph

 

Békés a Körösök, a kerékpárosok és a civilek városa a Kettős-Körös bal partján. Kitűnő turisztikai adottságokkal rendelkező alföldi kisváros, ahol Izsó Gábor polgármester szerint a vízi-, a kerékpáros és a lovastúrák kedvelői, a gyógyulni és pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják a számukra megfelelő elfoglaltságot.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jövője iránt elkötelezett, tipikus dél-békési város Mezőkovácsháza. Tipikus dél-békési település jól karbantartott intézményekkel, kiváló termőföldekkel, egészséges környezettel, az önfenntartást előtérbe helyező városvezetéssel. Az idén 550 éves település értékeit Prof. Dr. Turcsán Zsolt polgármester vette számba.

 

 

13bekes_totkomlos_Image00001

 

A csendes, tiszta levegőjű kisváros, Tótkomlós büszkélkedhet az Alföld legszebb rózsájával. Ez nem más, mint a kiváló gyógyvizű Rózsa Fürdő. A város infrastruktúrája, intézményei folyamatosan fejlődnek, tájékoztatott dr. Garay Rita polgármester

 

 

13bekes_mezohegyes

 

Büszkén őrzi lovashagyományait Mezőhegyes, amelynek varázsa az első pillanatban megfog mindenkit. A mesebeli kastélyok, parkok, faóriások, a szántók és erdők váltakozása, no, és a lovak! Gondűző lovaglások, a lovas és kocsi versenyek – mind-mind megannyi gyémánt, némelyik briliáns. Ilyen város nincs még egy a Földön! – állítja Kovácsné dr. Faltin Erzsébet polgármester.

 

13bekes_Szente_Vajk_portre

 

Fiatal, de bölcs, komoly, de derűs, elfoglalt, de amikor vele vagy, csak rád figyel. Bemutatjuk Szente Vajkot. Ismerhetjük őt a Madách Színház színpadáról, tévésorozatból, vetélkedőműsor vezetőjeként vagy dalszövegíróként, mégsem érezzük, hogy a csapból is ő folyik. Talán azért, mert nem tolja magát előtérbe, csak a munkáink keresztül szeretne megmutatkozni.

 

 

 

Stitched PanoramaPáratlan természeti szépség fogadja a Vésztőre érkezőt. 12 ezer hektáros határából ezerhektárnyi természetvédelmi terület, amely igen csalogató a turisták számára csakúgy, mint az öt horgásztó és a települést átszelő Holt-Sebes-Körös. A Kis-Sárréten fekvő településről Molnár Sándor polgármesterrel beszélgettünk.

 

… és, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról: A Gallicoop ajánlata a 24. oldalon.

 


 

Békés megye Magyarország délkeleti részén fekszik. Északról Hajdú-Bihar megye határolja, nyugatról Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyék, délről és keletről a román határ. Székhelye Békéscsaba.

Az iparosítás jórészt a mezőgazdaság gépesítéséből adódó fölösleges munkaerőt kötötte le, de jórészt az élelmiszeripar és könnyűipar dominált. Békéscsabán ebben az időben működött élelmiszeriparral, nyomdaiparral és számottevő építőiparral. Gyulán az országos hírű Húskombinát, Tejpor és sajtgyártás, illetve nyomdaipar voltak a legjellemzőbbek. Orosházára telepítették Magyarország legmodernebb üveggyárát. Szarvason is sor került beruházásokra, a Szarvasi Vas és Fémipari Rt, illetve a Szirén Ruházati Szövetkezet is erősítette az ipari jelleget. Gyomaendrődön a cipőgyártás volt jellemző.

A megye általánosságban véve az ország éléstára. Termőtalaja jó minőségű, akár 35 aranykoronát is meghaladó termőtalajértékekkel. Itt termelik a megyék között a legtöbb kukoricát, búzát és árpát is. Szintén élvonalban van a terület cukorrépa, kender, zöldség-gyümölcs termelésében is. Az állatállomány is jelentős, bár jócskán csökkent 1988 óta, de még így is itt tarták a legtöbb sertést, de jelentős a baromfi, víziszárnyasok és juhok állománya is. A legmagasabb sikértartalmú és legjobb minőségű búzát is a békés megyei földekről aratják le, itt fejlesztették ki az 1974-ig igen népszerű Bánkúti búzát, melynek minőségét a termesztés 1974-es megszüntetése óta sem sikerült ismét elérni. Ezekből is levonható, hogy abszolút mezőgazdasági jellegű a megye, aminek számos hátránya is van.

A természetes növénytakaró eredetileg erdős-ligetes sztyeppe volt, azonban ezt legkésőbb a 19. század végére mindenhol feltörték, majd a nagy folyószabályozások idején maradék természetes jellegét is elvesztette, szántófölddé és kultúrtájjá alakult. A megye területén így mára kb. 25 ezer hektárra csökkent az erdős terület, az is főleg a megye északkeleti részén található (Mályvádi erdők és a Körös folyók ártéri erdői). A terület mai állatvilága is ehhez alkalmazkodott, de apróvadak viszonylag nagy számban találhatók a területen. A síkvidék folyamatosságát a viszonylag sűrű folyóhálózat tagolja. A megyének szám szerint 8 folyóvize van, ezek közül a legjelentősebbek a Körösök: (Fehér,- Fekete,- Kettős,- Sebes-és Hármas-Körös).

 

A Békés megye magazin a Magyar Nemzet 12. 06-i számaiban jelent meg.
A magazin itt megrendelhető.