Zamárdinak van jövőképe és megtartó ereje

Zamárdiban egyre nő az állandó lakosok száma, ami azt mutatja, hogy jó ott élni. De a Balaton-parti települést – amely hat éve kapott városi rangot – a turisták is szeretik, és százezrek érkeznek a bor, a zene vagy a film köré szerveződő rendezvényekre. Csákovics Gyula polgármester beszélt a város jelenéről és terveiről.

zamardi_varoshaza_MTL-2137108-R_-_2014-06-13_6D_JPEG

A városrehabilitációs program keretében megújult többek között a városháza is

– Hogyan jellemezné Zamárdi gazdálkodását?
– Néhány évvel ezelőtt értek bennünket anyagi veszteségek, például Szántód leválásával. Mára viszont talpra állt a város. Az Állami Számvevőszék 2011. évi vizsgálatának eredménye is azt mutatja, hogy jól gazdálkodtunk, addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ér. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a 2014-re elfogadott költségvetésben 34 százalékot tudtunk elkülöníteni fejlesztésekre és beruházásokra. Már csak azért is, mert lezárult két nagy pályázatunk is, amelyek megvalósítása jelentős önerőt is igényelt. Az egyik a városrehabilitációt célozta, a másik pedig a Balaton-part turisztikai vonzerejének fejlesztéséről szólt. Ezek megvalósultak, így a forrásainkat most már új célok elérésére tudjuk fordítani.
– Kérem, említsen meg ezek közül néhányat…
– Sok utcát aszfaltoztunk, és egy program keretében a város több pontján szabadtéri tornaeszközöket helyeztünk ki, melyeket nem csupán a fiatalok használják szívesen. Megújult a Tourinform-irodánk is: lebontottuk a régi kerítést és új térburkolatot tettünk le: az iroda így még inkább vendégcsalogató. A legnagyobb projektünk jelenleg egy óvodafelújítás, amely 104 millió forintból valósul meg. Az ovi új csoport- és tornaszobával bővül.
– Ez azt jelenti, hogy több gyermek születik Zamárdiban?
– Egyre több az újszülött és a betelepülő család is. Így valósulhat meg minden városvezető álma: hogy a településén növekedjen a lélekszám. Egyes statisztikák szerint Zamárdi az egyetlen Somogy megyei város, amely az elmúlt tíz évben növelni tudta az állandó lakosságszámát. Mindez azt mutatja, hogy Zamárdinak van jövőképe, van megtartó ereje.
– Úgy tűnik, nemcsak a helyiek, hanem a turisták is kedvelik Zamárdit.
– Ez olyannyira így van, hogy a tavalyi adatok szerint a korábbi évinél is több vendégéjszakát sikerült produkálnunk, így az idegenforgalmi adóból származó bevételünk 70 millióról több mint 100 millió forintra nőtt.
– Melyek a legnépszerűbb rendezvényeik?
– Június végén második alkalommal tartottuk meg az I love Balaton 2x című rendezvényt, amely egy összesen majdnem 5 kilométeres Balaton-átúszást jelent Tihanyig és vissza. Július végén rendezzük meg testvérvárosunkkal, Villánnyal együtt a Zamárdi Rosé Fesztivált, amelyen villányi és helyi borászatok képviseltethetik magukat. A bor népszerűségére való tekintettel augusztus elején még egy boros rendezvényre kerül sor: a Bor és Pezsgő Fesztiválra. Idén első alkalommal szervezzük meg az egész Magyarországon egyedülálló Film és Zene Fesztivált, amelyen zenekarok játszanak majd filmzenéket. Ehhez kapcsolódóan folytatjuk a tavaly elkezdett Filmesek falának benépesítését: híres rendezők, operatőrök és színészek kézlenyomata kerül fel a mozi homlokzatára. Hogy Szabó István, Koltai Lajos és Makk Károly után az idén mely hírességek fogadták el a meghívásunkat, az egyelőre legyen meglepetés. A legnépszerűbb rendezvényünk természetesen a Balaton Sound, amely július 10. és 13. között gondoskodik a zenei aláfestésről. A Balaton Sound évek óta a vidéki Magyarország legnagyobb rendezvénye, amelyre tavaly 127 ezer vendéget regisztráltak, és amelyre az idén is szeretettel várunk mindenkit.

2013. június