Tranzit-Ker: uralkodó a húsliba-előállításban

 A Tranzit-KerZrt. Európa legnagyobb húsliba-előállító cége. A víziszárnyasokon kívül más üzletágban is sikeres a vállalat, amely a mai napig családi vállalkozásban működik. A Tranzit-Ker múltjáról, jelenéről és jövőjéről Szabó Miklós igazgató beszélt, akit nemrég Debrecen díszpolgárává avattak.

Tranzit-vagohid_w

 Évente többmillió libát és kacsát dolgoznak fel

Az anyacéget 1990-ben alapították 100 százalékos magántulajdonú vállalkozásként. A céget a nulláról építették fel, s a mai napig tipikus családi vállalkozásként működik, ugyanazzal a névvel és tevékenységi körrel, tulajdonosi struktúrával, sőt, mint az igazgató nevetve mondja, ugyanazzal a telefonszámmal. Ma már Szabó Miklós fia, Szabó Ákos irányítja a céget, amelyben az alapító testvére, Szabó István és az ő fia, Szabó Péter is dolgozik.

A vállalkozás három fő profillal rendelkezik. A TRANZIT-KER Zrt. mezőgazdasági termeléssel, állattenyésztéssel és műtrágya-kereskedelemmel foglalkozik, a TRANZIT FOOD Kft. élelmiszeripari feldolgozással és a TRANZIT-DIÓ Kft. a zöldség-gyümölcs területtel. Kiemelt termékük a Magyar Termék nagydíjas „Zöld dió szirupban”.

A fő profil a víziszárnyas-tartás és az élelmiszeriparifeldolgozás, melynek keretén belül húslibából az országban előállított összes mennyiség mintegy 40 százalékát a Tranzit-Ker biztosítja, és ezzel Európában vezető szerepet tölt be, pecsenyekacsából pedig az országban előállított mennyiség 25 százaléka köthető a céghez. Mindez évente egymillió nyolcszázezer libát, öt és fél-hatmillió kacsát jelent. A vízi szárnyas nem napi fogyasztási cikk, sokkal inkább prémium kategóriás élelmiszer. Goldenfood márkanévre hallgató termékeik nagy részét exportálják, leginkább Németországba, Ausztriába, Angliába, Oroszországba, Szlovákiába, Japánba és Kanadába.

A cég minden évben milliárdos nagyságrendű beruházásokat végez, kihasználva az adódó pályázati lehetőségeket. Jelenleg egy automata „kacsapálya” (vágóhíd) és egy hűtő építése zajlik, összesen 1 milliárd forintból, valamint egy új keltetőüzem létrehozása másfél milliárd forintból. De a cég további állattartó telepeket is szeretne létesíteni, valamint azt tervezik, hogy modernizálják a takarmánykeverőt. Mint Szabó Miklós mondja, számítanak az új európai uniós gazdasági ciklusban kiírandó pályázatokra, különös tekintettel arra, hogy az elkövetkező hét évben prioritást élvez a mezőgazdaság és az élelmiszeripar.

A Tranzit-Ker igen fontos gazdasági szereplő: elég, ha csak arra gondolunk, hogy tavaly 1,3 milliárd forint adót fizetett be. A cég emellett mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy támogassa a rászorulókat, az egészségügyi intézményeket és a sportot. Aktívan részt vesznek tehát Debrecen életében, de más települések mindennapjaiban is, hiszen csaknem ötven telephellyel rendelkeznek, összesen mintegy ezer embernek biztosítva munkát.

2014. július