Tradíciók és gasztronómia a Villányi Borvidéken

Sokrétű programkínálattal csábítja a jó borok és tartalmas elfoglaltságok iránt érdeklődőket a Villányi Borvidék az év első heteiben is.  A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tekintik.

„Ha szent Vintze napja fénylik, megtelik a pintze, és sok jó bort várhatni” – tartja a mondás.

Mint legtöbb borvidék, a villányi is több programot hirdet ebből az alkalomból. Január 24-én délelőtt Hordós Vince, napközben Dűlőjáró Vince este pedig Vacsorázó Vince várja a vendégeket. Az első keretében 10 órától pinceséták, pincelátogatások közben hordókból lehet a legfrissebb, sok helyütt még forgalomba nem került borokat kóstolni a hozzájuk kínált borkorcsolyákkal.

Vacsorázó Vince több település borászataiban, pincészeteiben is lesz január 24-én este zömmel fél 7-től, illetve hét órától. A menü és a borok palettája igen széles, hol sajttálat, hol disznótoros vacsorát szolgálnak fel.

A Dűlőjáró Vince „Villánytól Villányig” tartó csoportos, autóbuszos bortúrát takar, amelynek közben keretében a vidék több pincészetébe is ellátogatnak a vendégek és megkóstolják a neves borvidék kiváló nedűit, étkeit,Vince napi szertartásokon vehetnek részt, így a gasztronómiai értékek mellett a tradíciókat is megismerhetik.


Fotók: http://villanyiborvidek.hu
2015. január