Sorozatban kilenc hónapja tartó növekedés a hazai iparban

Májusban ismét tíz százalékhoz közeli mértékben nőtt az ipari termelés, míg az év első öt hónapjában 9 százalékos bővülést regisztráltak az ágazatban. Az ipari termelés sorozatban kilenc hónapja tartó növekedését a feldolgozóipar kétszámjegyű bővülése is segítette: tizenhárom alága közül tízben regisztráltak termelésbővülést.

Zala_Volan_1-465

A járműgyártás is hozzájárult a termelés bővüléséhez

A KSH adatai alapján az ipari termelés idén májusban 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, így folytatódott az ágazat 2013 szeptembere óta tartó növekedése. A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatokon kívül az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá.

2014 májusában hazánk iparának egyik legjelentősebb alágának számító járműgyártás kibocsátása 23,9 százalékkal növekedett, míg az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása több mint 31 százalékkal bővült. Az értékesítés négy tizedét kitevő exporteladások élénkülésének köszönhetően az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása több mint 5 százalékkal emelkedett. A külpiaci kereslet növekedésének köszönhetően a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása csaknem 16 százalékkal bővült, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása pedig 27 százalékkal nőtt. Kiemelendő még a vasúti, kötöttpályás jármű gyártásának 86,4 százalékos bővülése is. Az ipar egészséges szerkezetű növekedését mutatja az is, hogy az év első öt hónapjában az ipari termelés mindegyik régióban növekedett.

Az ipar tartós növekedését vetíti előre az ágazat rendelésállományának nagymértékű növekedése is: feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 14 százalékkal nőtt, ezen belül az új exportrendelések 13,7 százalékkal, míg az új belföldi rendelések 15,6 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 19,2 százalékkal haladta meg az előző év májusit.

Budapest, 2014. július 14.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium