Pásztó a Mátra nyugati kapuja, 1000 éves múlttal

Pásztó több mint hatszáz éve város, de történelme ezer évre tekint vissza. A dinamikusan fejlődő települést a Mátra nyugati kapujaként emlegetik, de a bencések és a ciszterciek, valamint „a jó palócok” városának is nevezik. Sisák Imre polgármester azonban nemcsak a múltba, hanem a jövőbe is tekint, hanem számos megvalósításra váró tervvel rendelkezik.

pasztoi_templom_allo

Pásztóhoz tartozik Hasznos és Mátrakeresztes is, a lakossága így összesen csaknem tízezer fő. Pásztón található Nógrád megye egyetlen meleg vizű strandfürdője. A fürdő vize minősített gyógyvíz, amely metakovasav- és kalcium-magnézium-hidrogénkarbonát-tartalma miatt kiváló a reumatológiai, valamint a nőgyógyászati betegségekre, de ivókúra részeként is fogyasztható. Most készült el egy több mint félmilliárd forintos fejlesztés terve, amely eredményeként a fedett medencékben télen is fogadhatna vendégeket a megújult fürdő.

A polgármester nagyon büszke a 175 ágyas pásztói Margit Kórházra is, amelynek modernizálására 2012-ig a város 3,5 milliárd forintot költött. Egy közel félmilliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően Pásztón és a kistérség 25 településén létrejött egy mintaértékű szociális ellátórendszer, amely a gyermekjóléti és szociális alapellátás teljes spektruma mellett az idősotthoni ellátást mint szakellátást is felvállalta.

Ami a további terveket illeti, a 2014-2020-as Európai uniós gazdasági ciklusra csaknem 55 milliárd forintnyi fejlesztési projektet jegyeztek: várják a pályázati lehetőségeket.

Képünkön Szent Lőrinc vértanú temploma látható.

2014. május