Őszre megújul Hollókő

Januárban csaknem kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés kezdődött meg a világörökség részeként számon tartott Nógrád megyei Hollókőn.

holloko-465

A “Próbáljon szerencsét Hollókőn!” elnevezésű programban a látogatók a palóc szokásokat, hagyományokat, a korábbi korok hangulatát élhetik majd át, részei lehetnek az egykori paraszti világ hétköznapjainak.

A fejlesztéssel mérsékelni akarják a szezonalitást, emelni a tartózkodási időt és a vendégéjszakák számát, ugyanakkor a látogatók minél jobb kiszolgálásával a munkahelyteremtést is segíti a beruházás, amely nagyobb esélyt ad arra, hogy Hollókő a megélhetés biztosításával és a fiatalok megtartásával élő falu maradjon.

A Hollókőre érkezők a belépő megváltásával tarisznyát és hamuban sült pogácsát kapnak, majd szerencsét próbálhatnak a mesebeli faluban, ahol alkothatnak, játszhatnak, táncolhatnak, zenélhetnek, ételt-italt kóstolhatnak, házasodhatnak, öltözködhetnek. A recepció lesz az indulási, érkezési és információs pont.

Felújítják az Ófalu kapujául szolgáló teret és a Látogatóház szomszédságában lévő szabadtéri színpadot. Kézműves műhelyként működik majd a Mesterségek udvara, ahol bemutatják a hagyományos mesterségeket és elsősorban a gyerekeket akarják foglalkoztatni. Az italkóstoltatásnak és a zenés programoknak ad helyet a pincével is rendelkező Mulatós ház.

Megújul a Babamúzeum előtti tér, a kút körül kényelmes, árnyas pihenőt alakítanak ki. Egykori iskolát és pedelluslakást rendeznek be a múzeumként működő Kossuth úti épületben, ezzel a jelenlegi erdészeti kiállítást váltják fel. Művészeti galéria kap helyet az Ófaluban korábban iskolaként és parókiaként is szolgáló műemlék-épületben. A parkoló mellett fából épülő játékvár jó alkalmat kínál a gyerekeknek középkori, lovagi játékokra, ügyességi versenyekre.

Új szabadtéri színpad is épül Hollókőn 750 négyzetméteres nézőtérrel. A színpad melletti patakban bemutatják a vízhez kötődő népi tevékenységeket, mint például a kendermosást és ezen a területen rendezik majd a falusi vásárokat is.

A jelenlegi közelében új parkolót építenek 3500 négyzetméteres területen. Felújítják, kicserélik az Ófalu macskaköves útburkolatait, mintegy hatezer négyzetméternyi felület újul meg.

Leszigetelik a 18. században épült, évi több mint 50 ezer látogatót vonzó vár öregtornyát, két teret is lefednek és beépítenek a palotarészben, ezekben az Árpád-házi királyok korából helyeznek el korhű berendezéseket, eszközöket.

Kibővül a Román András Látogatóház funkciója, a moziteremben 15 perces filmet nézhetnek meg a látogatók a faluról, környezetéről, történelméről. A meglévő kiállítóteret érintőképernyős monitorok segítségével frissítik és szemléltetik például a parasztházak építését.

Két, az önkormányzat által megvásárolt házat átépítenek, ezekben a hagyományos kenyérkészítést is bemutató pékség, valamint sajt- és tejház működik majd. Utóbbi szintén a látogatói pontok egyik új eleme lesz, itt a kóstolás mellett a sajt-, túró- és tejfölkészítésbe, valamint a kiállításon az egykori állattartásba kapnak betekintést a látogatók.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló programra Hollókő egymilliárd 709 millió forint támogatást nyert, a pénzt 41 millió forintos önerővel egészítik ki. A beruházásokat októberben adják át.

Forrás: www.napi.hu