Nógrád megye

2014_Nograd_megye_cimlap


 

snetberger-200px

Köszöntő
A Nógrád megyei látogatáshoz és a Nógrád megyei anyagaink olvasásához Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművész teremt kedvet.

Kedves Olvasó!

Salgótarjánban születtem, és egészen húszéves koromig ott éltem. Akkor felkerültem Budapestre, de minden hétvégén hazajártam, mert nagyon hiányzott a család és az otthon. Apám a Salgó presszóban gitározott, és szombat esténként mindig együtt zenéltünk. Már hosszú évek óta Berlinben élek, és az elfoglaltságaim miatt sajnos nagyon ritkán járok Magyarországon, akkor is a leginkább csak Budapesten. Most éppen egy hatalmas budapesti koncertre készülök, amelyet június 13-án tartunk. De az idei nyár igazán különleges lesz, mert június 5-én végre Salgótarjánba is eljutok egy fellépés erejéig. A szülővárosában egy művész mindig különleges érzésekkel játszik, jobban izgul. Egy ilyen koncert után rendszerint a régi ismerősök is odajönnek, váltunk néhány szót, és a régi nevemen, Tominak szólítanak: sehol máshol a világon nem hívnak így. Ilyenkor felelevenedik bennem minden régi emlék, például a gyönyörű nógrádi tájak. Mennyire szerettem gyerekkoromban kirándulni, mennyi időt töltöttem a Karancs-hegyen, Pécskő-hegyen, és mennyit horgásztam a folyókban! Azóta biztosan sok minden megváltozott, de az én szívemben még úgy él a táj, mint ahogyan gyerekkoromban láttam. És azok a jó nógrádi ételek! Nem jártunk mi étterembe, nem engedhettük meg magunknak. De édesanyám csodálatosan főzött. Milyen régen is ettem már egy jó kis sztrapacskát… Ismerjék meg önök is Nógrád megyét: a tájait, a várait, az ételeit és a vendégszerető lakóit!

Snétberger Ferenc
Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjének ésLovagkeresztjének birtokosa


nograd_megyecimer_200pxNógrád megye

Nógrád megye az ország északi részében található. Északról Szlovákia, keletről Borsod-Abaúj-Zemplén megye, délkeletről Heves, délnyugatról pedig Pest megye határolják. Megyeszékhelye Salgótarján. A megye területe 2544 km², amely az ország területének mindössze 2,7 százaléka, s ezzel Nógrád a második legkisebb területű megye.

Nógrád megye Magyarország északi részén fekszik. Területének nagy része dombos vidék, illetve középhegység. Észak felől Szlovákiával határos. A megye területén négy hegység kapcsolódik egymásba. Keletről a Mátra, nyugatról a Börzsöny, északról a Karancs-Medves hegyvidék övezi, míg a megye többi részét a Cserhát vonulatai töltik ki, amelyek észak és dél felé fokozatosan ellaposodnak.

A nógrádi táj jellegzetességét a Cserhát halomvidéke adja: vulkanikus eredetű, szétszórt hegycsoportok, és az ezek között elterülő kisebb erdőfoltok. A hegyek általában nem magasabbak 400-600 méternél, s a falvak nagyrészt a völgyekben húzódnak meg. A megye kistájai az Ipoly-völgy, a Nógrádi-medence, a Zagyva-völgy és a Medves-vidék.

A megye két legmagasabb pontja a Mátrában található 946 méter magas Piszkéstető, valamint a Börzsönyben fekvő Csóványos (938 m), amely Pest megye határán helyezkedik el. A megye legalacsonyabb pontja az Ipoly mentén található a szlovák–magyar határnál, Parassapuszta környékén.

A megye területének 40,3 százaléka erdővel borított, ami Magyarország erdeinek 18 százalékát teszi ki. A leggyakoribb fafajták a tölgy, a bükk, az akác és a gyertyán. A Cserhát-hegység a nevét a hajdani cserfaerdőkről kapta, amelyek mára megritkultak, eltűntek.

A megye területének közel 7,5 százaléka élvez védelmet, ez több mint 18,5 ezer hektárt jelent.

A történelmi Nógrád vármegye a központjáról, Nógrád váráról kapta a nevét. Elsőként 1303-ban említik, bár vélhetően Szent István építtette. Az első megyeháza 1790-ben épült fel az akkori megyeszékhelyen, Balassagyarmaton. A trianoni békeszerződés után a vármegye az északi részét (területének 42 százalékát) elveszítette, amely 1918-tól Csehszlovákia területéhez tartozott. Az 1923-as megyerendezés során a csonka megyét összevonták Hont vármegye Magyarországon maradt részével, Nógrád és Hont közigazgatásilag egyelőre egyesített (k.e.e.) vármegye néven. 1938-ban, amikor az I. bécsi döntés alapján mindkét megye nagy része ismét magyar terület lett, Nógrád ismét önállóvá vált. 1945-ben azonban az államterület újbóli megváltozása miatt ismét, immár véglegesen egyesítették a két megyetöredéket Nógrád-Hont néven, és sor került néhány település átcsatolásával a megyehatárok kiigazítására is.

A megye mai határai az 1950-es megyerendezés során alakultak ki. Az egykor Hont megyéhez tartozó települések döntő többségét (az akkori Szobi járást) Pest megyéhez csatolták, és további határkiigazításra került sor Heves megye irányában is. Egyúttal a megye nevét Nógrádra változtatták, és székhelyét Balassagyarmatról Salgótarjánba helyezték.

Forrás: www.wikipedia.hu

 

 

Kubinyi Júlia köszöntője

Vár Nógrád megye!

Amilyen kicsi, olyan sok értékkel büszkélkedhet Nógrád megye, legyen szó a természeti vagy az épített kincsekről, eseménydús történelme emlékeiről vagy a néphagyományokról.
A Cserhát szelíd lankái, a Zagyva völgye, a vulkáni maradványok, a távolban pedig a Tátra gerince… Nem csoda, hogy sok, a hajszolt élettől megfáradt ember keres és talál itt menedéket – alig egyórányira Budapesttől.
Nógrád megyében életre kel a történelem. Meglepően sok vár és várrom őrzi a múltat, gondoljunk csak Salgó, Drégely vagy Szanda várára.
Szécsényben átérezhetjük az 1705-ös országgyűlés izgalmát, Hollókő több mint százéves házaiba bepillantva pedig megtudhatjuk, hogyan éltek elődeink.
Nógrád megye „Palócország fővárosa”, ahol szívükben őrzik a palóc gyökereket, óvják a palóc nyelvjárást és hordják a népviseletet – ezek akár településről településre is különböznek egymástól!
Nógrád olyan nagyságok szülőhelye vagy kedvelt országrésze, mint Mikszáth Kálmán, Madách Imre vagy Szabó Lőrinc.
A Szlovákiával közös határ még különlegesebbé teszi Nógrád megyét. És magas politika ide vagy oda, a helyiek jó viszonyt ápolnak a novohradiakkal – hiszen ugyanolyan „jó palócok” ők is, és a finom palóclevest, a káposztalevest vagy a sztrapacskát ugyanúgy szeretik a határ innenső és a túlsó oldalán…

A Magyar Nemzet 2014. április 18-ai előfizetői számaiban található Nógrád megye magazinból még többet megtudhat Nógrád megyéről!
A magazin itt megrendelhető.

 


katalinpuszta_w

Irány a Börzsöny, a Cserhát, a Naszály!
Budapesthez közel, a Duna bal partján, egészen Somoskőig az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt erdőkben ezer csoda vár ránk.
Bővebben»


kovicses_patak-w

Pásztó és a természet
Mint Sisák Imre polgármester mondja, a városvezetés igen sokat tesz a környezetvédelemért.
Bővebben»


pasztoi_templom_fekvo

Pásztó a Mátra nyugati kapuja, 1000 éves múlttal
Pásztó több mint hatszáz éve város, de történelme ezer évre tekint vissza. A dinamikusan fejlődő települést a Mátra nyugati kapujaként emlegetik, de a bencések és a ciszterciek, valamint „a jó palócok” városának is nevezik. Sisák Imre polgármester azonban nemcsak a múltba, hanem a jövőbe is tekint, hanem számos megvalósításra váró tervvel rendelkezik.
Bővebben»


_MG_5448-ozike

Kalandozások Diósjenőn és környékén
Az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt erdőkben ezer csodálatos túralehetőség vár ránk. Érdemes meglátogatnunk Katalinpusztát, majd kipróbálnunk a Királyréti Erdei Vasutat, majd célba venni Diósjenőt.
Bővebben»


kiralyreti vasut_toby-465

Kisvasúttal a Börzsönyben
A saját döntésünk, hogy a Börzsönyt milyen úton közelítjük meg, de semmiképpen sem érdemes kihagynunk a Királyréti Erdei Vasutat (elérhető a Budapest–Szob vasútvonalon is), ami Kismarosról visz fel Királyrétre, ahonnan gyalogosan érdemes tovább indulni.
Bővebben»


wenckheimhaz-465

Hol szálljunk meg a börzsönyi kirándulások alkalmával?
Az Ipoly Erdő által kezelt erdőkben rengeteg kincsre lelhetünk túráink során. Ott vannak a katalinpusztai tanösvények, az erdei iskola, a nagyvad-kifutók, később felszállhatunk a Királyréti Erdei Vasútra, kalandozhatunk a börzsönyi erdőtörténeti tanösvényen, de Diósjenőn is szórakozhatunk az erdészet melletti parkban.
Bővebben»


oblosuveggyartas-w

A bányaipari múlttal bíró Salgótarján a tudásalapú jövő felé tart
A nógrádi megyeszékhely már nem az a bányaváros, mint aminek korábban számított, hanem egy tudásalapú iparra épülő, a fiataljaira odafigyelő, izgalmas város. Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester joggal büszke a városára.
Bővebben»


geopark_w_gepark_tulajdon-4639

A Novohrad-Nógrádgeopark
Számtalan értéke mellett Nógrád megye (és a szomszédos szlovák terület) egy geoparkkal is büszkélkedhet. Lóska János, a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezető elnöke foglalta össze, hogy mit is kell tudnunk a geoparkokról és a nógrádi geoparkról.
Bővebben»


salgotarjan_oblosuveggyartas465

Salgótarján eredményesen küzd a munkanélküliség ellen
A nógrádi megyeszékhely polgármestere,Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester arra a legbüszkébb, hogy az utóbbi években a korábbinak a felére sikerült csökkenteni a munkanélküliséget.
Bővebben»


geopark-psd_bol_mentve-007

Fotós és lovas programok a geoparkban
Nógrád megyegyönyörű geoparkjacsatlakozott Európa és a világ geoprakjainak hálózatához. Ám mint Lóska János, a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezető elnöke mondja, ők arra is törekszenek, hogy kitűnjenek a világ geoparkjai közül: erre kiválóan alkalmas a lovas turizmus és a különleges fotós programok.
Bővebben»


salgotarjan_tostrand

Salgótarján a turistákat is várja
A nógrádi megyeszékhely ma már a turisták számára is vonzó látványosságokat kínáló, izgalmas, zöld város. Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester beszélt a turisztikai fejlesztésekről.
Bővebben»


zenthe ferenc_szinhaz_060513_4810

Salgótarján büszke a Zenthe Ferenc Színházra
2012-ig Nógrád volt az egyetlen megye, Salgótarján pedig az egyetlen megyeszékhely, amely nem rendelkezett saját színházzal. Mára azonban a város jelentős intézményévé vált a Zenthe Ferenc Színház, amelyet a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. működtet. Mint Simon Lajos igazgató mondja, a névválasztáson nem törték sokat a fejüket: egyértelmű volt, hogy a salgóbányai születésű Nemzet Színésze legyen a névadó.
Bővebben»


wamsler-zeta-ce

Kályháiról és tűzhelyeiről híres a Wamsler
Szinte nincs olyan háztartás Magyarországon, amelyben ne lenne legalább egy olyan kályha, tűzhely vagy kandalló, amelyet a Wamsler, illetve valamelyik elődje gyártott. Az immár több mint 120 éves Wamsler vezérigazgatója, Tölgyesiné Szamosi Andrea szerint a hosszú távú siker titka a magas színvonal és a folyamatos fejlődés.
Bővebben»


salgo_IMG_0018

Salgó Vagyon: a közös értékek őrzője
A Salgó Vagyon Kft. a jogelődjeit is tekintve immár 65 éve végzi a Salgótarján vagyongazdálkodásával kapcsolatos feladatait. Tatár Csaba ügyvezető igazgató foglalta össze a cég előtt álló új kihívásokat és fogalmazta meg a vállalat misszióját.
Bővebben»


nograd_megyehez_meszi465

A gyönyörű Nógrád megye egy külön világ
Nógrád megye sajátos helyzetben van a viszonylag kis területe és az aprófalvas településszerkezete okán. Mint dr. Szabó Sándor kormánymegbízott mondja, ez nem könnyíti meg a közigazgatás szervezését, ám ennek ellenére az államigazgatási reform Nógrád megyében is szépen halad.
Bővebben»


balassagyarmat465vágott

Balassagyarmat történelme
Balassagyarmat kedvező fekvésének köszönhetően már jóval a honfoglalás előtt lakott hely volt. A vidéken már a rómaiak idején fontos útvonalak futottak át, melyek Pannóniát az északi és keleti területekkel kötötték össze. A középkorban ilyen fontos útvonalnak számított az Ipoly völgyében a Kassa-Visegrád, majd budai út. Az Ipoly folyó átkelésre alkalmas helyei így természetes forgalmi csomópontoknak számítottak. Ezt a lehetőséget, mint medenceközpontnak Balassagyarmatnak sikerült a legjobban kihasználni.Bővebben»


szabo_lorinc_ul500465

Szabó Lőrinc és Balassagyarmat
Szabó Lőrinc gyermekkorában, 1905 és 1909 között élt Balassagyarmaton, amikor odahelyezték mozdonyvezető édesapját. A költő „Tündérvárosként” emlékezett gyermekkora városára.
Bővebben»