Nagykálló: hagyománytisztelet és modernizáció

Nagykálló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik különleges kisvárosa. A csaknem nyolcszáz éves települést ma a fejlődés és a modernizáció jellemzi. Az elmúlt tíz évben megfiatalodott, megújult az úthálózata, látványos városközpont formálódott, amely Juhász Zoltán polgármester szerint annak is köszönhető, hogy Nagykálló a pályázati lehetőségek kihasználásának igazi mintapéldájává vált.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Nagykálló büszke az új városházára

Nagykálló a megyeszékhelytől, Nyíregyházától alig több mint tíz kilométerre fekszik, így jól megközelíthető úton, sínen és levegőben egyaránt. Jó a vasúti közlekedés, a nyíregyházi repülőtér pedig nincs messzebb, mintha valaki a fővárosból szeretne a Liszt Ferenc repülőtérre eljutni, az M3-as autópályáról letérve pedig közvetlenül a város határába érkezik a látogató.

A régmúltban elvesztett térségi vezető szerepét mára részben visszanyerve Nagykálló előbb kistérségi központ, majd a járási székhely szerepét töltötte be. A település célja minden esetben ugyanaz: úgy építeni és szépíteni, hogy megőrizzék az értékeket, és eközben a város még élhetőbbé, komfortosabbá, igazi otthonná váljon.

Vállalkozásbarát önkormányzatként az alapok kiépítése volt az elsődleges, amelyre sikeres beruházások telepíthetőek. A város célkitűzéseinek fő irányát a munkahelyteremtés és egy élhető, környezettudatos kisváros formálása jelenti, közösségi összefogással. A városvezetés a fenntartható szemléletet helyezte tervezésének középpontjába, így a település teljes infrastrukturális háttere megújult. Ennek egyik gyümölcse a Nagykállói Ipari Park. A több mint 30 hektáros terület előnyös földrajzi elhelyezkedésén túl magas színvonalú, teljes körű infrastruktúrával rendelkezik. Az ipari park területe határos a vasúti pályával és az autópálya kijáratától is csak 250 méterre fekszik. Mivel 40-50 km-es közelségben három ország határa található, és két nagyobb repülőtér is Nyíregyházán és Debrecenben, így ez a térség egyik legjobb adottságokkal rendelkező területe.

Nagykállóban a településfejlesztés komplex rendszerben történik, ahol a környezettudatosság és az innovatív megoldások mellett a város gazdag történelmi múltjából is merítenek. Egy hely, ahol a modernizáció kéz a kézben jár a múlt és a természet tiszteletével, ahol a világhíres kállai kettős táncának öröksége és a város modern kulturális rendezvényei kiválóan megférnek egymás mellett.

2014. június