Kisvasúttal a Börzsönyben

A saját döntésünk, hogy a Börzsönyt milyen úton közelítjük meg, de semmiképpen sem érdemes kihagynunk a Királyréti Erdei Vasutat (elérhető a Budapest–Szob vasútvonalon is), ami Kismarosról visz fel Királyrétre, ahonnan gyalogosan érdemes tovább indulni.

kiralyreti vasut_toby-465

Magyarország egyik legrégibb erdei vasútja önmaga is hangulatos utazást kínál, de mára számos újdonsággal is találkozhatunk. Ilyen Toby, a helyi fejlesztésű, környezetbarát motorkocsi, a rendezvényeken pöfögő Morgó gőzös, a megújult MK48-asok, a gördülő tanösvény, az egyedi igényekre kialakított rendezvénykocsi, vagy a világújdonságnak számító napelemes motorkocsi, amelynek segítségével igazi ökoturisták lehetünk. Királyréten lábbal tekerhető hajtányok és erdei játszótér várja az érkezőket. Itt aztán tobzódhatunk a turistajelzésekben, melyek segítségével eljuthatunk a Nagy-Hideg-hegyre vagy akár a Börzsöny legmagasabb pontjára, a 938 méter magas Csóványosra. Ebben az évben már egy megújult kilátó várja a páratlan látványra szomjas túrázókat. Hiszen belepillantani a Börzsöny lepusztult ősvulkáni kalderájába, végigtekinteni az összefüggő erdőtömbön csodás élmény. A zöld lombkoronákon végigfutó felhőárnyékok mintha szelíden megsimogatnák a 16 millió éve formálódó hegységet. Még gyönyörűbb a Dunakanyar Nagymaros fölött a felújított Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátóból, ahonnan elénk tárul a visegrádi vár sziluettje is. Ide felkerekezhetünk akár a nagymarosi Bringapontról is.

A börzsöny számos kisvasúti csodája közül a Kemencei Erdei Múzeumvasutat ajánljuk, ahol miniatűr vasúti eszközök között találjuk magunkat. Az ország számos pontjáról ide mentett 600 mm-es nyomtávú vasúti kocsik felélesztik gyermeki vonzódásunkat a „modellvasút” iránt, amely menetrend szerint közlekedik. Kemencén a Domszky Pál Erdészházban megismerkedhetünk a népi hagyományokkal, a régi mesterségekkel, a dézsmapincében pedig a szőlészettel-borászattal vagy éppenséggel az erdő- és vadgazdálkodással. Szállást kaphatunk Bernecén a matracszálláson, vagy a királyok nyomdokain járva Királyházán.

2014. május