Kalandozások Diósjenőn és környékén

Az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt erdőkben ezer csodálatos túralehetőség vár ránk. Érdemes meglátogatnunk Katalinpusztát, majd kipróbálnunk a Királyréti Erdei Vasutat, majd célba venni Diósjenőt.

_MG_5448-ozike

Mielőtt Diósjenőre érnénk, tegyünk egy érdekes történelmi kalandozást a börzsönyi erdőtörténeti tanösvényen! A Kemence-patak völgyében számos hűsítő, tiszta forrásból csillapíthatjuk szomjunkat. Közülük az egyik legfinomabb a Király-kúti forrás, amely Mátyás királyunknak állít emléket. A bernecei Nagy-völgyből vezet fel a gyalogösvény Drégely várához, ahol nem csupán Szondy György és 144 hű várvédőjének hőstette előtt tiszteleghetünk – Melocco Miklós emelt ide emlékművet –, de csodás panorámát kínál az Ipoly völgye is. Ez a vadregényes folyóvölgy zöld erdőszegéllyel kanyarogva köti össze a két ország lankáit.

Diósjenőn igazi családi szórakozóhely vár mindenkit az erdészet melletti parkban. Az erdei sport- és szabadidőpark akár egész napra is tud elfoglaltságot kínálni! A fáradalmakat pedig kipihenhetjük a patinás Wenckheim-kastélyban, amely hűen őrzi az építtetők grófi világának miliőjét. Ha egyszerre érdekel bennünket Ázsia, Észak-Amerika és Európa fás szárú növényzete, érdemes felkeresnünk Balassagyarmat mellett a Nyírjesi tavak szomszédságában fekvő füvészkertet. A sétaösvény a Vadasparkba is bevezet, ahol hazai nagyvadfajaink mellett gyönyörű környezetben sétálva láthatunk különleges kisállatokat is, az emutól az aranysakálon át az alpakáig.

S ha kitartóak vagyunk, Salgótarjánt sem csupán egy letűnt korszak szocreál városaként fogjuk látni, hanem a Karancs-kilátóból feltárul előttünk a várost körülölelő zöld erdőkoszorú. Innen legalább két várat tudunk egyetlen nap alatt bebarangolni, Salgót és Somoskőt. Ejtsük útba az Erdészházat és a Vadasparkot a várak alatt, ahol gazdag programok várnak ránk! A képen látható őzgidával és társaival is találkozhatunk a vadasparkban…

Hogy hol szálljunk meg, arra itt adunk tippeket.

2014. május