Ipartörténelmet ír a Salgglas üveggyár

A gazdasági válságot a Salgglas a stratégiája átgondolására, illetve a gyártási folyamatainak újraszervezésére használta fel. Az operáció teljes átalakítása nyomán, az új termelési rendszer bevezetése után a selejt a felére, az átfutási idő a hetedére, a szemétkibocsátás a tizedére, az üzemi balesetek száma a korábbi töredékére csökkent.

 

 

„Végre egy menedzsment, amelyik nem csak beszél, hanem teljesíti is a céljait”. „Félévente járunk a cégnél, és minden alkalommal megdöbbent minket a változások mélysége és gyorsasága.” Íme, két mondatnyi szemelvény a vevői látogatások alatt elejtett megjegyzésekből…

A cég stratégiájában alapvető elmozdulás történt:az utóbbi idők innovatív sikere az extra vékony edzett üvegek kifejlesztése. A termékportfólióban a fejlesztések következtében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a magasabb hozzáadott értékű üvegek. A Porsche több modelljében is csak opcióként kapható edzett-ragasztott konstrukciót már a Salgglas készíti. A BentleyContinental teljes oldalüvegezését is a Salgglasvégzi. Idén már öt Audi modellhez is a Salgglas szállítja az üveget. Az idén nyáron indul a következő Volkswagen Passat gyártása, szintén Salgglas üvegekkel.

A réspiaci termékeknél érdemes megemlíteni, hogy a Salgglas jelenleg a világpiac vezetője a különleges konstrukciójú, úgynevezett„üvegazüvegben” termékek területén. Az „üvegazüvegben”a kisteherautók oldalsó fix üvegein keresztül biztosítja a gépjármű szellőzését. Ilyen található a Mercedes, a Volkswagen, a Fiat és a Nissan különböző haszongépjárműiben.

A bővülő értékesítés a foglalkoztatottak számánaknövekedését is magával hozza. A Salgglas idén tovább bővíti a létszámát, elsősorban mérnökökkel, technológusokkal, szakmunkásokkal. Egy jelentős munkanélküliséggel sújtott térségben tud munkát és megélhetést biztosítani.

2014. május