Interjú Gyutai Csabával, Zalaegerszeg polgármesterével

Zalaegerszeg a korábbi években megszokott, átgondolt, precíz és takarékos gazdálkodással több milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg 2013-ban. A polgármester az eddigi eredményekről és az idei tervekről is beszélt magazinunknak.

1401gzutai_ujra
Hende Csaba honvédelmi miniszter és Gyutai Csaba polgármester kézfogása a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ megalakításának kapcsán – a kormány is kiemelt programként kezeli

 

Többek között kiderült:
• Az elmúlt években két ipari parkot is létrehoztak. A déli ipari park tulajdonképpen megtelt, az északi park fejlesztése pedig folyamatosan zajlik.
• Hároméves előkészítő munka után megalakult az Első Egerszegi Hitel Zrt. Ez a „városi bank” eszköz- vagy fejlesztési hitelt tud nyújtani, összesen maximum 50 millió forintig.
• A polgármester nagy jelentőségű gazdaságfejlesztő lépésnek tartja, hogy sikerült megalakítani Szombathely, Szentgotthárd, Nagykanizsa és Zalaegerszeg közreműködésével a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot.

 

IMG_7656
Szerződéskötés az Első Egerszegi Hitel Zrt-nél: a kép előterében (balról a harmadik) Hollé Zsolt, az Első Egerszegi Hitel Zrt ügyvezetője; aki pedig aláírja az első szerződést: Jakab János Viktor vállalkozó

 

• A megszerzett támogatások egy részét környezetvédelmi beruházásokra fordítják. Az ökováros program keretében olyan rendszereket szeretnének működtetni a városban, amelyek takarékosak, kevesebb energiát használnak fel és gyors megtérülést jelentenek. Elkezdték például egy gázüzemű buszhálózat kialakítását. Reményeik szerint 2014-ben a lámpafejek 80 százaléka kicserélődik, és energiatakarékos ledes rendszert építenek ki, amitől azt várják, hogy a közvilágítási költség a felére csökken. Elindul a 13 másik településsel közös ivóvízprogram, amely a víz arzénmentesítése mellett lehetővé teszi a göcseji falvak rácsatlakozását Zalaegerszeg nyugati vízbázisára.

 

IMG_1011

 Sikeres szezont zárt a zalaegerszegi Aquacity

A polgármester sok egyéb kérdésről is nyilatkozott. A részleteket keresse magazinunkban!