Testet-lelket felüdítő programok Hajdúszoboszlón

Hajdúszoboszló rendkívül népszerű fürdőváros, ahol az élet nem csupán a pihenésről, hanem a lelki-szellemi felüdülésről is szól. Színes programkavalkád várja a külföldi turistákat és az idelátogató hazaiakat, s ha bárkiegy jó birkapörköltre vagyslambucravágyna, nos, azt is megkóstolhatja. Ezúttal Berényiné Szilaj Ilona, a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója teremtett kedvet a hajdúszoboszlói kiránduláshoz.

slambuc_2

Elengedhetetlen, hogy egy üdülőváros színvonalas kulturális kikapcsolódási lehetőségeket is biztosítson a vendégeinek. Hajdúszoboszló vezetése nagyon jól tudja ezt. Az önkormányzat mind anyagilag, mind erkölcsileg jelentős mértékben támogatja a nagyrendezvényeket. Nem véletlen, hogy a Magyar Népművelők Egyesülete által minden évben kiosztott ÖnkormányzatokAKözművelődésért Díjat az idén a városok kategóriájában Hajdúszoboszló kapta.

Az önkormányzat fenntartásában működik a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvár is, amely a nyári nagyrendezvények zömét jegyzi. A szervezők arra törekszenek, hogy igen színes programokat kínáljanak, figyelve arra is, hogy azok áthidalják az esetleges nyelvi akadályokat: a zenés-táncos rendezvények ebből a szempontból egyetemesek. Az igazgató tapasztalata szerint a felkért művészek örömmel fogadják el a meghívást, s többen elmondták már, mennyire szívesen érkeznek Hajdúszoboszlóra.Az évek során kialakult egy olyan programstruktúra, amely évről évre visszatérő rendezvényekkel igyekszik kedvében járni a hazai és a külföldi vendégeknek egyaránt. Sokanarendezvényekidőpontjáhozigazítjákanyaralásukat.

slambuc_1

Ilyen példáulajúlius 25-26-27-éntartottSzoboszlóiFolkhétvége, amelyen a népművészeté és a néptáncé a főszerep. Több mint egy évtizede augusztus első hétvégéjén a dixie muzsika szerelmeseit várják a Szoboszlói Dixieland Napok koncertjeire. Augusztus 10-én tartják a Kösely-kupa Lovasversenyt. Az egyik legnagyobb szabású rendezvény pedig a Birka- és Slambucfőző Örömnap, amelyet az idén immár tizenötödik alkalommal rendeznek meg szeptember 6-án. Hajdúszoboszló repülőterén ezen a napon mintegy 250 bográcsban főnek a jó hajdúsági ételek. Reggel nyolckor meggyújtják a tüzet abográcsok alatt, délre pedig elkészül az ínycsiklandó ebéd. Ilyenkor akár tízezren isösszegyűlnek a helyszínen, a hajdúszoboszlói családok,munkahelyikollektívák,barátitársaságok szó szerint kitelepülnek a repülőtérre. Ez nem verseny: a résztvevőket a főzés és az együttlét öröme vezérli.

De a nyár elmúltával sem áll meg az élet. Nagy öröm, hogy szeptemberben átadják azeurópai uniós és önkormányzati forrásból felújított művelődési házat, amely csaknem 3000 négyzetméteren biztosít méltó helyszínt számos alkotóközösség és a közönség számára.