Győr-Moson-Sopron megye

2013_GYMS megye.qxd

Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnökének köszöntője

A Győr-Moson-Sopron megye magazin a Magyar Nemzet március 22-i előfizetői számaiban jelent meg. A magazin itt megrendelhető.

 

gyormosonsopron_cimer_web_150px

Győr-Moson-Sopron megyei magazinunk tartalmából:

2013GYMS-Bede Fazekas Csaba portré szines

„Bizony lassan 50 éve már, hogy itt élek, de máig sem tudtam betelni e táj szépségével: a Lövérektől a Mosoni-Dunáig olyan ez a vidék, mint egy szépen gondozott kert, takaros falvaival, nagy múltú városaival.” – így vall Bede Fazekas Csaba magánénekes, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művésze, a Győri Nemzeti Színház Örökös tagja választott hazájáról, Győr-Moson-Sopron megyéről. A Magyar Nemzet mellékleteként megjelent magazinunk erre a vidékre kalauzolja az olvasókat.


2013GYMS-gyms megye elnok portre dr_Szakacs_Imre

 

A „kivételes helyzetű, kiemelkedő teljesítményű” megyéről dr. Szakács Imre, a megyei önkormányzat elnöke vall, aki szerint az ott élők joggal lehetünk büszkék, hiszen az ország egyik legjobban teljesítő megyéje az övék.


2013GYMS-kormanyhiv Vadregényes Szigetköz 10

„A közigazgatásnak nem pusztán a jogszabályok által meghatározott ügyfelei vannak, hanem egy intézkedés során egyfajta mögöttes ügyfél a magyar nemzet.” – e gondolat szellemében dolgoznak a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal tisztviselői. Széles Sándor kormánymegbízott értékeléséből kiderül, hogy a hivatal munkatársai nap mint nap elkötelezetten bizonyítják szakmai felkészültségüket és rátermettségüket.


2013GYMS-pannonhalma 3E7E0490
A Pannonhalmi Főapátság, az ezeréves bencés monostor 1996 óta a világörökség része. Az itt élő szerzetesek Szent Benedek Reguláját követve Istent keresik az imádságban és az egymással megosztott életben. Jelmondatuk („Imádkozzál és dolgozzál!”) szerint élnek, oktatnak, gazdálkodnak és folyamatosan építkeznek – szavakban és tettekben egyaránt. Az elmúlt időszakot Várszegi Asztrik főapáttal tekintettük át.


2013GYMS-IBIS-KAMARA 010Kivételes helyzetben van Győr-Moson-Sopron megye, az országosnál kedvezőbbek a gazdasági körülmények. Ez nem jelenti azt, hogy a kis- és középvállalkozásoknak ne kellene megküzdeniük a mindennapos létért. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara információval, érdekképviselettel, kapcsolati tőkével, infrastruktúrával nyújt segítséget számukra. További részleteket Mihalicz Antal elnökkel készült interjúnkból tudhatnak meg.


2013GYMS-nyarnyito-varoshazaEgészség, kultúra, innováció – ezek jellemzik Győr városát, amely nyitott és előretekintő település. Kiegyensúlyozott Győr gazdasági helyzete, a város szép tempóban fejlődik, eredményes nemcsak az ipar, hanem a turizmus terén is. A részletekről Borkai Zsolt polgármester ad tájékoztatást.


2013GYMS-balett Magyar rapszodia 153

A nagy hagyományokkal rendelkező Győri Balett sokadik virágzását éli, s éppen legújabb előadásával készül hazai és külföldi turnéra. Kiss János igazgatóval, művészeti vezetővel, a Kossuth-, Liszt és Hevesi-díjas balettművésszel és Érdemes művésszel készült beszélgetésünkből az is kiderül, hogy hogyan repíti a forgószél Oroszországba a Győri Balettet.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Immár huszonegyedik századi körülmények várják a betegeket a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Több mint 11 milliárd forintnyi fejlesztés zárult a közelmúltban. A részletek március 22-én megjelent magazinunkban.


2013GYMS-SZE FESTO 0063 MK fotó
A Széchenyi István Egyetem fiatal, de nem gyökerek nélkül való. Sokrétű, piacképes képzést nyújt, és az elmúlt négy évtized alatt a kutatásfejlesztés bázisává, a város és a régió meghatározó szellemi,kulturális és sportcentrumává vált – derült ki prof. dr. Rechnitzer János rektorhelyettes lapunknak adott tájékoztatásából.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAA Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Győr-Moson-Sopron megyei elnökét, Sragner Lászlót is megkerestük. Azt mondta, hogy a többi megyéhez képest pozitív helyzetben vannak. Hogy pontosan mire gondolt, magazinunk hasábjain elolvashatják.


2013GYMS-gysev Vasútfotós_Széchenyi
Folyamatos fejlesztések, emelkedő utasszám, javuló szolgáltatások – nagyjából így jellemezhető a GYSEV Zrt. működése. A vasúttársaság az utóbbi évek bővítései után az egyik legmeghatározóbb cég lett a nyugati régióban. A vezérigazgató, Kövesdi Szilárd szerint a vasúttársaság tovább folytatja a dinamikus fejlődést.


2013GYMS-sopron sopron07jul0007Történelmi jelentőségű Sopron életében, hogy az elmúlt érából örökölt súlyos adósságterhei nagy részétől megszabadul. Dr. Fodor Tamás polgármester szerint megnyílik a lehetőség a fejlődésre. Magazinunk segítségével Sopron életébe is betekintést nyernek.


2013GYMS-egyetem-foepulet
A Nyugat-magyarországi Egyetem múltja igazi kuriózum, specifikációi révén pedig különleges jövőt predesztinálhatunk számára – hangsúlyozza, prof. dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora. Az intézmény jogelődjét III. Károly 1735-ben Bányatisztképző Iskolaként alapította meg Selmecbányán. Történetének további részleteiről, és az intézményről, „ahol a tudás frissessége és a tradíció egyesül” többet is megtudhatnak, ha elolvassák legújabb kiadványunkat.


2013GYMS-fertod_MTL-1346109-R_-_2009-05-31
Új élet költözik hazánk legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélyába, amely a Fertő-tó nádrengeteggel szegélyezett lápos, vadban gazdag vidékén fekszik. A fertődi Esterházy-kastélyban, ahol valaha pezsgő zenei élet zajlott, dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos kalauzolja olvasóinkat.


2013GYMS-lipot uj foto 006
Tóth Péter „szíve csücske” Lipót. Érthető, ha hozzá tesszük, hogy ő a település polgármestere. Azt mondta, a község óriási múltra tekint vissza, s az elmúlt évek fejlődési pályája hatalmas jövőt predesztinál a hétszáz lelkes településnek, amelynek értékei páratlanok. Hogy mire gondol, kiderült a Magyar Nemzet mellékleteként megjelenő magazinunkból.


2013GYMS-mosonmagyarovar légifotó
Magyarország nyugati kapuja, igazi logisztikai központ, csodás adottságokkal. A Lajta folyó, a Mosoni-Duna és az Öreg-Duna ölelésében, a Hanság és a Szigetköz által határolva, két főváros szomszédságában fekszik Mosonmagyaróvár. A város múltjáról és jövőjéről dr. Nagy István polgármesterrel beszélgettünk.

 

 

A Győr-Moson-Sopron megye magazin a Magyar Nemzet március 22-i előfizetői számaiban jelent meg. A magazin itt megrendelhető.

 

Magyarország nyugati kapuja, igazi logisztikai központ, csodás adottságokkal. A Lajta folyó, a Mosoni-Duna és az Öreg-Duna ölelésében, a Hanság és a Szigetköz által határolva, két főváros szomszédságában fekszik Mosonmagyaróvár. A város múltjáról és jövőjéről dr. Nagy István polgármesterrel beszélgettünk.

Győr-Moson-Sopron megye az ország északnyugati részében található. Északról a Duna és Szlovákia, keletről Komárom-Esztergom megye, nyugatról Ausztria, délről Veszprém megye, délnyugatról Vas megye határolja. Székhelye: Győr. A nyugati határvonal zegzugosan halad. A Fertő tótól keletre a Hanság egy része Ausztriához tartozik, ugyanakkor Sopron és környéke félszigetszerűen nyúlik be a mai Ausztria területére.

Győr-Moson-Sopron megye területe 4208 km², Magyarország területének 4,5%-a. Fele akkora, mint hazánk legnagyobb megyéje, kétszerese a szomszéd Komárom-Esztergom megyének. A megye területén kb. 450 000 ember él.

A megye területén haladnak keresztül a Közép- és Nyugat-Európával összekötő fontos útvonalak. Itt halad a kettős vágányú Budapest-Bécs-vasútvonal az M1-es autópálya, és nyugat felé létesít kapcsolatokat a Duna mind nagyobb fontosságú vízi útja.