Fókuszban az ipar és a turizmus Szentgotthárdon

Az ipari park betelepítése, a több lábon álló idegenforgalom feltételeinek megteremtése a legfontosabb Szentgotthárdon. Olyan várost szeretnénk, ahol a lakosság és az ide érkezők egyaránt otthonosan érzik magukat – hangsúlyozza Huszár Gábor, a város polgármestere, aki szerint egy település kulturális kisugárzása komoly vonzerővel és munkahelymegtartó képességgel bír.

barokk-web

 

–       Milyen előnyökkel vagy éppen hátrányokkal jár az, hogy Szentgotthárd a legnyugatibb magyar város?
–       Szentgotthárdon alacsony, öt százalék körüli a munkanélküliség aránya, ami annak a ténynek köszönhető, hogy sokan átjárnak dolgozni a szomszédos Ausztriába. A határ menti elhelyezkedésből adódó hátrány viszont, hogy a csaknem kilencezres lélekszámú városunknak nap mint nap versenyeznie kell az osztrák és szlovák munkaerőpiac kínálta lehetőségekkel. Az itt élő embereknek fontos, hogy megtalálják a számításukat, azaz legyen biztos megélhetésük, jó környezet és jó társaság várja őket a munkahelyükön és a munka után is. Mert akkor biztonságban érzik magukat, és nem akarnak elmenni innen. A városnak fontos feladata olyan magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítani az élet minden területén, amelyek hozzájárulnak ehhez. El kell indítanunk egy lakásépítési programot az autóiparban dolgozó és ide települő mérnököknek, szakmunkásoknak.

–       Szentgotthárdon van Európa első határon átnyúló ipari parkja. Milyen feladatok várnak az önkormányzatra az ipari parkkal kapcsolatban? Mi jellemzi a város gazdaságát?
–       A közeljövőt tekintve az ipari park magyar oldalának betelepítése a legfontosabb célunk. A város tulajdonosi részaránya a Szentgotthárdi Ipari Park Kft.-ben az ezredforduló körül egy osztrák tulajdonostárs által megvalósított törzstőkeemelés következtében lecsökkent, de már folyamatban van az ipari parkban lévő többségi üzletrész-tulajdon megszerzése, aminek eredményeként a határon inneni iparterületek felett a város fog diszponálni. Célunk, hogy a 26 hektárnyi terület minél hamarabb betelepüljön kis- és középvállalkozásokkal. Bárkit örömmel fogadunk, de elsősorban a járműiparban érdekelt cégek megjelenésére számítunk.

A legjelentősebb munkaadó az Opel Szentgotthárd Kft., de meg kell említeni még az automata sebességváltókat gyártó Allison Transmission Hungary Kft.-t, valamint a már termelő katalán AMES porkohászati vállalatot.

Hiszek abban, hogy a következő évek gazdaságfejlesztési lépéseit az fogja meghatározni, hogy a Szentgotthárd–Szombathely–Zalaegerszeg térség a kormány által kiemelt járműipari központ lett. A társulás küldetése pedig az, hogy a térségben már jelenlévő, illetve betelepedni szándékozó gépipari, járműipari és elektronikai ágazatok képviselőinek az itt maradáshoz olyan gazdasági és társadalmi környezetet biztosítson, amely versenyképes hátteret jelent számukra.

Szilárd meggyőződésem szerint eredményét látjuk majd annak, hogy részei vagyunk a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központnak. Éppen ezért optimistán látom a jövőt, de a siker egyik sarokpontja az, hogy megépüljön a Körmend–Szentgotthárd gyorsforgalmi út, hiszen Vas az egyedüli olyan megye, ahol egyetlen méter autópálya sincs.

–       A városnak termálfürdője, sőt, négycsillagos szállodája is van. Az utóbbi egy ideje nem működik. Milyen hatása van ennek a városra?
–       Az évi negyvenezer vendégéjszaka jelentős részét nagy cégek menedzsmentjének tagjai, az üzleti céllal ideérkezők foglalják le. Érzékenyen érinti a várost, hogy a West Union Invest Kft. által működtetett négycsillagos Gotth’Art Wellness Hotel 2013 tavasza óta nem fogad vendégeket. Ez érezhető a szomszédos fürdő csökkenő forgalmán is, nem beszélve arról, hogy az önkormányzat kasszájába nem folyik be a szálloda működése nyomán keletkező iparűzési és idegenforgalmi adó. A vendégek inkább a szomszédos Ausztriában szállnak meg. A kialakult helyzet Magyarország hírnevének sem tesz jót, tehát a városnak és az országnak egyaránt érdeke, hogy a szálloda mielőbb megnyissa kapuit.

–       A turizmus egyébként milyen szerepet játszik a város életében?
–       Az idegenforgalom kitörési pontja lehet Szentgotthárdnak, de ehhez több lábon kell állni. Adott a fürdőszolgáltatás, de emellett a szállodát is meg kell nyitni, sőt vannak olyan területeink, amelyek új építésére is alkalmasak. Csodálatos természeti értékeink vannak, amelyek számos lehetőséget kínálnak. Az 1183-ban III. Béla király által alapított településre hívott ciszter szerzetesek sok évszázados munkálkodásának ma is látható legszebb emléke a megkapó szépségű parkkal övezett barokk templom és kolostor – utóbbit a „Kreatív Kolostor Projekt” keretében kívánjuk megmutatni a vendégeknek. És még nem említettem a sportra építő turizmust! Saját forrásból megépítettük az ország egyik legkorszerűbb tekepályáját, egymilliárdos beruházás eredményeként épül a multifunkcionális sportcsarnok, a műfüves labdarúgópálya és az atlétikapálya – közvetlenül a fürdő és a szálloda mellett. Kiváló lehetőség a sporton belül a rekreációra az, hogy Szentgotthárdon működik Közép-Európa egyik legjobb rehabilitációs intézete, ahol magasan képzett, évtizedes tapasztalatokkal rendelkező, elhivatott szakemberek dolgoznak.

Huszár Gábor
1959-ben született Körmenden.  Pedagógus. Igazgatóként, sportvezetőként dolgozott. 1994-től a kulturális bizottság tagja, 1998 óta választott képviselő, 2006 és 2010 között az oktatási, kulturális és sportbizottság elnöke, 2010-től Szentgotthárd polgármestere. Felesége, Peresztegi Beáta pedagógus. Két gyermekük van.

2014. december