Fókuszban a gazdaságélénkítés

Hangulatos városok, rendezett falvak, gyönyörű tájak, nemzetközi hírű fürdők teszik vonzóvá Vas megyét. A megyei önkormányzat elnöke, Majthényi László szerint az igazi értéket mindezeken túl a szorgalmas és vendégszerető vasi emberek jelentik.

kutvolgy
 

– Ön októbertől a Vas Megyei Önkormányzat elnöke, de alelnökként már korábban is részt vett a közgyűlés munkájában. Mennyiben más a mostani helyzet?
Alapvetően. A megyei önkormányzat 2012-től új feladatot kapott: a megyei szintű területfejlesztést és területrendezést, valamint a koordinációt. Több mint egy évig dolgoztam a korábbi felállásban, s itt voltam, amikor felkészültünk az új szerepkörre.

– Pályafutása korábbi állomásait – köztük például az Erzsébet-programban végzett munkát – hogyan tudja hasznosítani?
Az Erzsébet-táborok megszervezését életem legszebb és legnehezebb feladatának éreztem. E mostani megbízatás méretében jóval kisebb, de igazi kihívás: azon dolgozunk a gazdaság szerepelőivel és a szakmai szervezetekkel együtt, hogy javuljon a megyénkben élők életminősége, és a polgárok is érezzék, hogy a politika lehetőségeket teremt számukra.

– Megkezdte munkáját az új megyei önkormányzat. Milyen a „csapat”?
A csapat magja adott, tagjai az évek során bizonyították, hogy értik a dolgukat. Ennek ellenére úgy gondolom, szükség van frissítésre is. Két alelnök segíti a munkámat, a nyugdíjba vonult főjegyző posztját is fiatal, dinamikus szakemberrel szeretném betölteni.

– Vas megye területfejlesztési programját gazdaságfejlesztési fókuszú programként emlegetik. Ez pontosan mit takar?
A gazdaság mindennek az alapja. A járműipar komoly bázis, amire lehet építeni. Ezen kívül szeretnénk, ha szaporodna a sikeres kis- és középvállalkozások száma, és minél többen foglalkoznának helyi termékek előállításával.

– Mennyire vonzó Vas megye a befektetők, a letelepedni szándékozók és a turisták számára?
Nem panaszkodhatunk. Megtalálnak bennünket a nagy- és kisbefektetők egyaránt, méghozzá annak köszönhetően, hogy a vasi városok külön figyelmet fordítottak az ipartelepítéshez szükséges infrastruktúra megteremtésére. A turizmusban a fő vonzerőt gyógyvizeink jelentik. Nemzetközi hírű fürdőink állják a versenyt a közeli osztrák és szlovén üdülőközpontokkal. Az elmúlt időszakban jelentős beruházások történtek a határon átnyúló bakancsos és zarándokturizmus feltételeinek fejlesztésére is.

– Mit tart Vas megye legnagyobb értékeinek?
Ez hazánk legszebb megyéje: ha akarom, Alföld, ha akarom, Erdély: erdeivel, folyóival, dimbes-dombos vidékeivel, forrásaival. Mindez párosul a történelmi hagyománnyal, a hangulatos városokkal, falvakkal, fürdőkkel és mindazokkal, akik évszázadok alatt mindezt létrehozták: az itt élő szorgalmas és vendégszerető emberekkel.

– Milyen jövőt álmodik a megyének?
Olyan megyét szeretnék, ahol, aki akar, az tud dolgozni. Legyen az embereknek szabadidejük és pénzük arra, hogy kikapcsolódjanak. Legyenek jó útjaink, szép üdülőközpontjaink, kiváló éttermeink, s még folytathatnám. Én olyan megyét álmodom, ahol jól érzik magukat az itt élő emberek, mert ha mi jól érezzük magunkat itthon, akkor a vendégeink sem fognak csalódni.

Majthényi László
1994-2006 között Egyházashetye község polgármestere, 1998-2012 a megyei közgyűlés tagja, 8 éven át alelnöke. Tisztséget vállalt idegenforgalmi, fejlesztési szervezetekben, részt vesz a Pannon Termál Klaszter megalapításában. 2003-tól a Pannon Termál Kht. ügyvezetője. 2014. októbertől a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

2014. december