Dobogós helyre kerültünk kerékpár használatban

A folyamatosan épülő, illetve megújuló kerékpárutaknak köszönhetően, hazánkban egyre többen pattannak biciklire munkába járáshoz, túrázáshoz, és sportoláshoz. A hollandok és dánok mögött a magyarok választják leggyakrabban a kerékpáros közlekedést.

Arra a kérdésre, hogy melyik országban bringáznak legtöbben, kapásból rávágja mindenki, hogy Hollandia. A további helyezettek megnevezése már nem ennyire egyértelmű. Az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete felmérésében arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen közlekedési eszközt használnak a leggyakrabban az EU 28 tagállamának lakosai. A magyarok 22%-a választotta a kerékpárt, szorosan a dánok mögött, akiknél ez az arány 23% volt. A hollandok a maguk 36%-val messze vezették a rangsort.

A dobogós helyezés elérésében nagy szerepet játszanak a folyamatos kerékpárút kiépítések, illetve a meglévők felújítása. 2010 és 2014 között több mint 530 km kerékpárút épült meg hazánkban.

A tervek szerint Magyarországot három EuroVelo (teljes nevén Európai Kerékpárút Hálózat) szakasz érinti. Az Európai Kerékpáros Szövetség terve 14 hosszú távú, egész Európát átszelő kerékpárút kialakítása, melynek hossza több mint 70 000 km lesz. Ezek közül az EuroVelo 6 útvonal a Rajka-Budapest szakaszt érinti, a EuroVelo 11 a Tisza menti részt,  az EuroVelo 13 pedig a Vasfüggöny mentén került kijelölésre. Ezt utóbbi szakaszt 2014. augusztus 19-én adták át. Ezen kívül, korszerűsítették a Fertő-tó menti kerékpárút-hálózatot, a Velencei-tó déli partján pedig új  bicikli utat építettek ki. Ezek mind kedvezően hatnak a kerékpáros turizmus fejlődésére.

Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár tájékoztatása szerint már előkészítés alatt áll a turisztikai szempontból is jelentős EuroVelo 6 útvonal Rajka–Budapest szakaszának megépítése, a Balatoni Bringakör komplex fejlesztése és a Budapest–Balaton útvonal létesítése is.

A kerékpár az egyik legsokoldalúbb közlekedési eszköz, hiszen nem csak a turisták kedvelik előszeretettel, hanem az egyik leghatékonyabb jármű a mindennapokban úti célunk elérésében. Biciklizni egyébként is jó, mert kedvezően hat az egészségünkre, környezetbarát, és ráadásul még pénzt is takarítunk meg vele.

2015. február