Budapesti Halfesztivál: halünnep Vajdahunyad várában

Torkos csütörtökön – 2015. február 19-én – nyitja meg kapuit a III. Budapesti Halfesztivál, s négy napon keresztül várja látogatóit. A rendezvényen bemutatják hazánk folyóinak, tavainak halait, amelyeket jellegzetes ízesítéssel készítenek el a halünnepen résztvevő éttermek.


A halfogyasztás évszázadok óta a magyar gasztronómia szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen velejárója. Mára azonban kezd feledésbe merülni, a magyarok évi halfogyasztása átlagosan csupán évi négy kilogramm, ami Európában a legalacsonyabbak közé tartozik annak ellenére, hogy a halételek élettani hatása kiváló.

-Amikor három éve megálmodtuk a rendezvényt, nem titkolt célunk volt, hogy halfogyasztásra ösztönözzük az embereket, ismét előtérbe hozzuk annak jótékony hatásait így is erősítve a halkultúrát a magyar gasztronómiában – nyilatkozta Necz István, a Budapesti Halfesztivál főszervezője.

A Halfesztivál olyannyira sikeres lett, hogy már az első alkalom után nagyobb helyre kellett költözniük, az idén pedig a fesztivál helyszínének a Vajdahunyad várát jelölték ki a szervezők.

A rendezvényről persze nem hiányozhatnak majd a „nagyágyúk”. Ott lesz a Hortobágyi Halgazdaság -,  Szeged-,  és Baja csapata. Mellettük a budapesti éttermek is felvonultatják halból készült fogásaikat.

A III. Budapest Halfesztivál kiemelt régiója a Balaton, a fesztivál hala pedig a süllő. A tradicionálisnak számító eseményen a magyar konyha ismét találkozik a nemzetközi halételekkel, így a balatoni finomságok mellett lesznek majd ázsiai ételek, francia halleves, de orosz kaviár és különleges bolgár valamint portugál halkészítmények is. Ismét különleges gasztronómiai élményben lesz annak része, aki ellátogat a helyszínre, ugyanis egy ötezer literes bográcsban fő majd a halászlé, és a tavalyi nagy sikerre való tekintettel a tiszalöki halászok, a közönségdíjas óriásharcsa sütést megismétlik az idén is.

2015. február
(forrás: Vendég & Hotel)