Baranya megye

 Baranya_megye_cimoldal

Baranya megye színei

Baranya megye Magyarország legdélebbi megyéje. A Dunántúl déli részén helyezkedik el.
Földrajzilag változatos területtel büszkélkedhet, északi része hegyes, dombos vidék, hatalmas, egybefüggő erdőségekkel, míg déli és keleti részén síkság található.

mariagyud_200px

A megye, egyben a Mecsek legmagasabb pontja a 682 méteres Zengő. A másik fontos kiemelkedés a Villányi-hegység.A kellemes klíma elősegítette az ország más tájain ritka növények megtelepedését. Így a Mecsekben őshonos többek között az illatos hunyor és a legszebb magyarországi vadvirág, a bánáti bazsarózsa.

A megye ásványkincsekben gazdag. Az ország feketeszénkészletének 98 százaléka itt található, és a Mecsek fontos uránérc-lelőhely is. Termál- és ásványvizek is nagy számban találhatóak Baranya megyében. Az eddig feltárt hőforrások közül legjelentősebb a harkányi, a szigetvári és a sikondai.
Bővebben »

baranya megye cimere

Baranya megye címere

A megye címere álló, csücskös talpú doborpajzs, kék mezejének zöld pajzstalpján kétszintű, ostrompárkányzatán négyormú ezüstbástya áll, kapubéllete kváderkövekkel kirakott, fekete kapuboltjában nyitott arany leveleskoronával ékesített, kisméretű, álló, kerektalpú ezüstpajzs lebeg, rajta arannyal az L és a J betűk látszanak. Az első szint párkányzatán két, balról jobbra haladó férfi, vállaikra vetett rúdon hatalmas zöld levelű óriási zöld szőlőfürtöt visznek. Mindkettőjük feje aranyló búzakalászokkal koszorúzott, csizmájuk fekete; a jobb oldali vörös zekét és kék nadrágot, a bal oldali kék zekét és vörös nadrágot visel. A csapórács is fekete. A pajzsot balról pálma-, jobbról olajág övezi. A kapubástya nyilván a vármegyei mivoltra utal, a szőlővivő jelenet bibliai vonatkozásokat is idéz, bár valószínű, hogy a Baranya-szerte ismert heveng (rúdra akasztott fürtökből összeállított “óriásfürt”) is szerepet játszott a kép megkomponálásában.

Forrás: www.nemzetijelkepek.hu

 

 

 

 

Lovasi András Baranya megyei köszöntője

 


harkany-w

Akupunktúra és Természetgyógyászati Centrum nyílik Harkányban

Hagyományos kínai gyógymódot, akupunktúrát és többféle természetgyógyászati eljárást felkínáló intézet nyílik Harkányban az Európai Unió támogatásával.
Bővebben »


Zsolnay Cultural Quarter_465

A Zsolnay porcelán

Az 1870-es évektől kezdődött folyamatos kísérletek és fejlesztőmunkák legnagyobb öröksége az a három találmány, mely minden szakember és laikus szemében a Zsolnay nevéhez kötődik: a Zsolnay-porcelán, az eosin, és a pirogránit.


pecsi_egyetem_csoportkep

A Pécsi Tudományegyetemen van ok a büszkeségre

A Pécsi Tudományegyetem (PTE), Magyarország első egyeteme három év múlva ünnepli alapításának 650. évfordulóját. Mint Bódis József professzornak, a PTE rektorának szavaiból kiderül, a hazai felsőoktatási paletta élmezőnyébe tartozó intézmény méltó módon közeledik a jubileumi esztendőhöz.
Bővebben »


okereszteny_sirkamrak_pecs

Az ókeresztény sírkamrák

A pécsi ókeresztény sírkamrák a pécsi székesegyház környékén találhatóak. A IV. században ide temetkeztek a város ókeresztény lakói. Az első leletek felbukkanása óta eltelt több mint kétszáz évben 16 sírkamrát, több száz sírt és azokból több ezer késő római tárgyat hoztak felszínre a régészek. A leletegyüttest az UNESCO 2000-ben a világörökség részévé nyilvánította. 2004-ben a Magyar Nemzeti Bank emlékpénzérmét bocsátott ki „Pécsi ókeresztény sírkamrák” felirattal.
Bővebben »


PTE_hallgatok_Szechenyi_ter_w

A legrégebbi egyetem

A pécsi egyetemet Nagy Lajos király alapította 1367-ben, a történelem viharai miatt azonban hosszú ideig nem működött. A XVIII. század végén folytatódott a felsőoktatás, de az igazi egyetemi képzés a pozsonyi egyetem 1923-as Pécsre helyezésével indult újra.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Húszéves a hazánkban elsőként alapított Villány-Siklósi Borút

A Villány-Siklósi Borutat 1994-ben Magyarországon elsőként hozták létre öt helyi önkormányzattal, magánszemélyekkel, vállalkozókkal, civilszervezetekkel együtt, összesen 19-en. Az első hazai borút az idén húszéves.
Bővebben »


Culevit Rákkutató- és Gyógyszerfejlesztő Központ a Pécsi Ipari Parkban

A Természetes Tumorellenes Védelem ereje

Az immunrendszer mellett létezik egy másik védekező rendszer is, amely segíti a daganatos megbetegedések megelőzését. Ezen az immár bizonyítást nyert tudományos hipotézisen alapult dr. Kulcsár Gyula biokémikus felfedezése, amelyet ma szabadalom véd. A tudományos kutatások alapján a hagyományos daganatellenes kezeléseket kiegészítő készítmény született. A biokémikus továbbra is folytatja kutatásait.
Bővebben »


os dráva_

A Duna-Dráva Nemzeti Park szépségei

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető Ős-Dráva Látogatóközpont 2014 őszén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A központ interaktív kiállítással, őshonos háziállatok bemutatójával, tanösvényekkel, változatos, aktív programokkal és környezeti nevelési foglalkozásokkal várja majd a közönséget.
Bővebben »


Miss_Alpok_Adria_szépségverseny_web

Horváth Bianka lett Baranya szépe

A 21 éves eperjespusztai Horváth Bianka nyerte a Miss Alpok Adria Nemzetközi Szépségverseny Baranya megyei döntőjét, amit október 4-én a Harkányi Gyógyfürdőben rendezték.
Bővebben »


 

A Magyar Nemzet 2014. október 31-i előfizetői számaiban található Baranya megye magazinból még többet megtudhat a megyéről! A magazin itt megrendelhető.