Balatongyöröké az egyik legszebb strand

Bár az Európa-díjas Balatongyörök korábban már büszkélkedhetett nagyközségi ranggal, jelenleg község. Ez azonban semmit nem von le a település értékéből, ahol sokak szerint a legszebb balatoni panorámát nyújtó Szépkilátó található, és strandja is a legnépszerűbbek egyike.

A balatongyöröki strand őrzi a múlt lenyomatát. Hatalmas, régi fák szegélyezik a sétányokat, tágas park hívogatja a pihenni vágyókat, és csodálatos kilátás gyönyörködteti a szemet. Nem csoda, hogy sokan romantikusnak tartják a strandot. Mind az ilovebalaton.hu, mind a balatontipp.hu a második helyre rangsorolta ezt a strandot a népszerűségi listán. Ez az utóbbi évek vívmánya, mint ahogyan az is, hogy a strand bevételét három év alatt 75 százalékkal sikerült növelni.

 

Balatongyorok_szepkilato_w

 A Szépkilátóról nyílik talán a legszebb balatoni panoráma

Mivel a balatongyörökiek az 1800-as évek végéig főleg borászatból éltek, nem csoda, hogy a település több rendezvénye is a borhoz kapcsolódik. A júliusi négynapos Balatongyöröki Borfesztivál annyira népszerű, hogy augusztusban „meg kell ismételni”, immár Balatongyöröki Bor & Dal Fesztivál címen. Tűzoltó Fesztivált is rendeznek, valamint itt tartják az országos kismotorfecskendő-szerelő bajnokság egyik fordulóját, augusztus 20-a környékén pedig a Nemzeti Hét előadásain és koncertjein vehetnek részt a látogatók. Idén hatodszorra rendezik majd meg a Jazz Fiestát, amit a templom körüli kis téren tartanak nyári csütörtökökön. Ezen a rendezvényen két éve a balatongyöröki polgármester is fellép néhány polgármester kollégával egyetemben. A hegymagasi polgármester asszony énekel, a balatonedericsi és a sándorfalvi polgármester dobol, Biró Róbert pedig gitározik.

A február 7-én megjelenő Zala megye magazinunkban többet is megtudhat a balatongyöröki életről és a helyi fejlesztésekről!

2014. január