Az ország leghűségesebb falvai

Hét Szombathely környéki településnek adományozott az Országgyűlés a „Leghűségesebb Falu” címet. A települések 1921-ben és 1922-ben fegyveres ellenállással és tiltakozással vívták ki, hogy a trianoni békediktátum ellenére továbbra is Magyarországhoz tartozhassanak.

Hende Csaba Vas megyei országgyűlési képviselő terjesztette a Parlament elé az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Az Országgyűlés szinte egyhangú szavazással úgy döntött, hogy Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti viselheti ezentúl a címet. – Szimbolikus jelentősége igen nagy, hiszen az Országgyűlés kicsit megkésve 90 év elteltével hajt fejet azok előtt a Vas megyei községek előtt, amelyek hőstettéről, a haza iránti hűségéről eddig is tudtunk, de némileg árnyékba borította a soproni népszavazás az ő hőstettüket – hangsúlyozta Hende Csaba országgyűlési képviselő

A trianoni békediktátumot követően a hét, főként horvátok és németek lakta, Vas megyei települést Ausztriához csatolták. Ám olyan, helyenként fegyveres ellenállásba torkolló tiltakozási hullám indult a részükről, amivel kikényszerítették a döntés megváltoztatását. Így visszakerültek Magyarországhoz.

Fotók:
Szentpéterfa: http://www.panoramio.com
Ólmod: http://www.koszegikisterseg.hu
Felsőcsatár, Vasfüggöny múzeum saját fotó