A vizet tisztelni kell

Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára fontos feladatnak tartja a fürdőkultúra erősítését és a biztonságos fürdőzéshez szükséges ismeretek terjesztését. Ezért is tartják meg augusztus 1-jén a Strandok Éjszakája rendezvényt és október második szombatján a Magyar Fürdőkultúra Napját.

avizettisztelnikell-AW_hullam_panorama_nagy_labda_napfeny

A nagyobb fürdőkomplexumok élményrészleget is tartalmaznak

A római kor előtti időkre vezethető vissza a közösségi fürdés hagyományai. A különböző korszakok fürdőzési szokásai az idők során egymásra rakódtak és változtak, de ma is ezek, valamint az épített környezet elemei biztosítják a modern fürdőzés alapjait.
A fürdőzés ma már elsősorban nem a tisztálkodásról szól, hanem sokkal inkább kikapcsolódási forma. A fürdők szinte ugyanolyan fontos színterei a közösségi életnek, mint a népszerű kávéházak. Gondoljunk csak a Széchenyi fürdőben sakkozó idősebb urakra, vagy a szaunában diskuráló barátnőkre.
Természetesen a víz gyógyhatása is jelentős. Magyarország termálvízkincse figyelemreméltó, ráadásul vizeink tulajdonsága, hőmérséklete, ásványianyag-tartalma igen változatos képet mutat. Hazánkban több mint nyolcvan gyógyfürdő található. Ezek egy részét nagyobb komplexumok foglalják magukba, amelyek élményrészleget is tartalmaznak: így minden korosztály megtalálja azt, ami a kedvére való.
Juhász Szabolcs a biztonságos fürdőzésre is nagy hangsúlyt fektet. Mint mondja, a vizet tisztelni kell. Vigyáznunk kell a most még rendelkezésre álló vízkészleteinkre, ha azt szeretnénk, hogy az unokáinknak is ugyanez a tiszta víz folyjon a csapból. Azt pedig soha nem szabad elfelejteni, hogy a víz veszélyes is lehet, különösen a nyílt vizek. A fürdőkben ezzel szemben uszodamester, átlátszó víztükör és kifüggesztett szabályrendszer szolgálja a biztonságot, miközben a fürdőzők élményét semmi sem csorbítja.

2013. június