A mohácsi sokácok télűzője sokszínű lesz idén

A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. A mohácsi sokácok busójárása igazi turistacsalogató program. Évente tízezrek kíváncsiak rá. A messze földön híres Mohácsi Busójárást idén 12-17. között rendezik.

esztergomi-fürdő

A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a télűző mulatság. A farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába.

A népszokást a helyi délszláv nemzetiség, a sokácok hozták magukkal hazájukból a betelepítés során. A Busójárás Mohácson formálódott tovább, és itt nyerte el végső, mai alakját. A népszokás 2009 ősze óta “Az emberiség Szellemi Világörökségei” lista tagja, 2013-tól pedig hungarikum is.

Mohácson borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt, meg turistákat, akikből a busójárás ideje alatt több mint 30 ezret is vendégül lát a 20 ezer lelkes Duna-parti város. A telet várhatóan idén 800 busó és további 200 maskarás búcsúztatja Mohácson.

A rendezvények ugyan egy héten keresztül tartanak, de  az idén is valószínűleg a hétvége programjai lesznek a leglátogatottabbak, mint a busólakodalmas,  a busók csónakos átkelése a Dunán, a farsangi koporsó vízrebocsátása, máglyagyújtás, és a sokacbál.

A részletes program itt tekinthető meg: www.mohacsibusojaras.hu
Kép: www.keneditravel.com

2015. február