Vas megye

 vas-megye_cimoldal

Élénkült a gazdaság Vas megyében

A Központi Statisztikai Hivatal 2014. első félévére vonatkozó adatai, elemzései szerint Vas megyében nőtt a foglalkoztatottság és jelentősen csökkent a munkanélküliek száma, így tovább javult a munkerőpiaci helyzet, mely területi összehasonlításban kedvezőnek számít.
Vas megye foglalkoztatási helyzete továbbra is kedvezőbb az országosnál. Az aktív népesség 119,3 ezer főre nőtt, ezen belül számottevően emelkedett a foglalkoztatottak és jelentősen csökkent a munkanélküliek száma.
Az önálló vállalkozók állománya nőtt, így több vállalkozást regisztráltak Vas megyei székhellyel. A szervezetek beruházásainak nagysága a korábbinál kisebb ütemben, de bővült.
Döntően az export dinamikus növekedésének köszönhetően nőtt az ipari termelés a megyében, és a termelékenység is javult.
A nagy értékű projektek befejeződésével csökkent az építőipari szervezetek teljesítménye, a június végi szerződésállomány azonban nagyobb az egy évvel korábbinál.
A kereskedelmi szálláshelyek külföldi és belföldi forgalma egyaránt élénkült és számottevően nőtt bevételük is. A legtöbb külföldi látogató már Csehországból érkezett a megyébe.


vas-megyecimer-web
Vas megye címere

A megye mai címerében egy álló ezüst barokk pajzs látható.Kék mezejének zöld halmán ezüstbástya áll. Az oromzaton ezüst, jobbra forduló, jobbra néző, csőrében ezüstpatkót tartó strucc lép jobbra (a néző szemszögéből balra). A pajzs felső ívén fekete kehelyben arany szőlőszemek gúlája látható, amelytől jobbra és balra kék és ezüst foszlányok omlanak le.
A pecsétkép kifejezetten az Anjou-korra utal a patkót tartó struccal. Egy 18. század elején készült leírás Vasvár vármegyeként említi a megyét, amely arra utal, hogy elnevezését ettől a várostól nyerte.
Érdekesség a címerben megjelenő strucc. A strucc már az ókorban is az erőt jelképezte. Amikor a római seregek Afrikában Jughurta király struccon lovagoló szerecsenjeitől vereséget szenvedtek, a kudarcot nem katonai baklövésként értelmezték, hanem a strucc mágikus erejével magyarázták. A strucc mindent megemészt, még a vasat is. A lovat is lenyeli, ezt jelképezi szájában a patkó. Ezért került a patkót harapóstrucc minden vassal kapcsolatos középkori testület, így Vasvármegye címerébe is. A megye címerében a strucc a vasat, a torony pedig a várat szimbolizálja.

Forrás:
nemzetijelkepek.hu
wikibooks.org

 

 

 

 
Magyarország turisztikai teljesítménye jelentősen meghaladja a világátlagot a Turisztikai Világszervezet adatai szerint, az elmúlt év első nyolc hónapjában a külföldi turistaérkezések száma Magyarországra 7,6 százalékkal nőtt, miközben világszinten 4,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – hangsúlyozta Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) vezérigazgatója az MTI-nek adott évértékelő interjújában.
Bár a 2014-es év egészéről csak februárban lesznek előzetes adatok, a jelenlegi számok azt mutatják, rekordévet zárhat a turizmus, amely a magyar gazdaság meghatározó ágazatává vált. Turisztikai sikertörténetet írunk – fogalmazott a vezérigazgató.
Folyamatosan emelkedik a vendégek és a vendégéjszakák száma, a belföldi és külföldi vendégek költése és a nemzetközi utasforgalmi egyenleg is. Tavaly január-októberben mintegy 8,3 millió vendéget fogadtak a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek, a vendégéjszakák száma pedig megközelítette a 21,3 milliót. A belföldi turizmus teljesítményével összhangban a SZÉP-kártya felhasználás is tovább élénkült: tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken már 14,2 milliárd forint értékben fizettek SZÉP-kártyával, ez több mint 10 százalékos növekedés.

 

Szily Nóra Vas megyei köszöntője

 


Lovaskocsi_Sag_hegy_elott-w

Az ország leghűségesebb falvai

Hét Szombathely környéki településnek adományozott az Országgyűlés a „Leghűségesebb Falu” címet. A települések 1921-ben és 1922-ben fegyveres ellenállással és tiltakozással vívták ki, hogy a trianoni békediktátum ellenére továbbra is Magyarországhoz tartozhassanak.
Bővebben  »


jak-w

Hagyományok és értékek Vas megyében
A kíváncsi érdeklődő a sokarcú kultúra értékeit fedezheti fel Vas megyében. Ezen a tájon a kulturális, a művészeti életben a hagyományok tisztelete és a korszerűség igénye mindig fontos szerepet kapott. A római kortól eredeztethető történetiséget, a pannon szemléletet és öntudatot, a kultúrapártolás haladó hagyományait szívesen építették be az itt élők gondolkodásukba és cselekvéseikbe. Ez a szellemi érzékenység teremtette meg a fejlett intézményhálózatot, a korszerű művészeti műhelyeket is. A megye és városai ezáltal váltak rangos fesztiválok vendéglátóivá, európai hírű ünnepek mecénásaivá.
„Ez hazánk legszebb megyéje: ha akarom Alföld, ha akarom Erdély: erdeivel, folyóival, dimbes-dombos vidékeivel, forrásaival. Mindez párosul a történelmi hagyománnyal, hangulatos városokkal, falvakkal, fürdőkkel, és mindazokkal, akik évszázadok alatt mindezt létrehozták: az itt élő szorgalmas és vendégszerető emberekkel.” – így vall Vas megyéről Majthényi László, a megyei önkormányzat elnöke. – „Változatos, gazdag természeti és épített környezettel, több száz műemléképülettel, gyógyvizekkel áldott környék a miénk. Büszkék vagyunk, hogy ebből a megyéből származik gróf Batthány Lajos mártír miniszterelnök, Horváth Boldizsár, a kiegyezést követő Andrássy-kormány igazságügyi minisztere, Szél Kálmán, a Magyar Királyság pénzügyminisztere, miniszterelnöke.” – mondja Harangozó Bertalan kormánymegbízott a megyéről, amely nyugaton Ausztriával, Burgenland, délnyugaton Szlovéniával, délen Zala, keleten Veszprém és északon Győr-Moson-Sopron megyével határos.


Lovaskocsi_Sag_hegy_elott-w

JUFA Vulkán: komplex kényeztetés Celldömölkön
A szerencse földje Celldömölk: jó föld, jó víz, jó levegő. Ez Rudolf Wiedner véleménye, aki a JUFA Vulkán gyógyfürdő- és szállodakomplexum vezetője. Szavait a létesítmény látogatottsága is igazolja. Bővebben  »


IMG_4436-egyetem-uj-kep-w

Gyorsreakció a régió igényeire
Stabil hagyományokra alapozva, a régió igényeire reagálva folyamatosan fejlődik a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja. Ennek legújabb eredménye a 2015 szeptemberében induló duális mérnökképzés, ami Horváthné dr.Molnár Katalin elnök, rektorhelyettes szerint a régió összefogásának ékes példája. Bővebben  »


_MG_0010-w

Többnapos kirándulást is megér Vasvár
Vasvár változatos természeti értékekkel rendelkezik, ugyanakkor történelmi emlékekben is gazdag. A Vas megyei kisváros hangulatos, szűk utcáiban sétálva talán csak kevesen gondolják, hogy egykor e település, sőt maga a megye is vaskohászatáról volt híres. Bővebben  »


sarvari-furdo

Ötcsillagos városként ragyoghat a kedvelt Sárvár
A sárváriak büszkék csodálatos természeti, történelmi és épített adottságaikra. Kondora István polgármester megfogalmazása szerint ötcsillagos várost építenek. Ennek alapját a gyógyvíz, a gyógyvízre épülő turisztikai attrakciók, a természeti környezet, a történelmi és kulturális értékek, valamint az ipari fejlettség adja. Ragyogását pedig az a figyelem, amelyet a város vezetése és a lakosság tanúsít Sárvár iránt. Bővebben  »


egis-gyarepulet-w

Guinnessrekord kísérletre készül az Egis a körmendi sportcsarnokban
A vállalat és a város sikeres együttműködését példázza a sportcsarnokban e hétvégén megrendezésre kerülő Egis Guinness-rekord kísérlet is, melyet az Egis dolgozók, családtagjaik és barátaik hajtanak végre a Szup(p)erbike Spinning Klub szervezésében. Bővebben  »


barokk-web

Fókuszban az ipar és a turizmus Szentgotthárdon
Az ipari park betelepítése, a több lábon álló idegenforgalom feltételeinek megteremtése a legfontosabb Szentgotthárdon. Olyan várost szeretnénk, ahol a lakosság és az ide érkezők egyaránt otthonosan érzik magukat – hangsúlyozza Huszár Gábor, a város polgármestere, aki szerint egy település kulturális kisugárzása komoly vonzerővel és munkahelymegtartó képességgel bír. Bővebben  »


Batthyány kastély-web

Körmend sikere az együttműködésben rejlik
Minden területen fontos számunkra az összefogás, szoros együttműködésekkel eredményesebbek lehetünk – mondja Bebes István, Körmend újraválasztott polgármestere. Az önkormányzat éppen ezért továbbra is törekszik a szomszédos országokkal, a járás településeivel, a helyi civilszervezetekkel és a lakossággal való jó kapcsolat kialakítására. Bővebben  »


megyehaza-vas-megye

A kormányhivatalnak iránytű az elődök példamutatása
Jelentős lépések történtek, de az állampolgárokat, ügyfeleket magas szinten kiszolgáló közigazgatás megteremtéséhez vég nélküli erőfeszítésre van szükség – vallja Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Vas megye nagy formátumú politikusokat adott az országnak, az ő példamutatásuk irányt mutat a közigazgatásban dolgozóknak. Bővebben  »


kutvolgy

Fókuszban a gazdaságélénkítés
Hangulatos városok, rendezett falvak, gyönyörű tájak, nemzetközi hírű fürdők teszik Vas megyét vonzóvá. A Vas megyei önkormányzat elnöke, Majthényi László szerint az igazi értéket mindezeken túl a szorgalmas és vendégszerető vasi emberek jelentik. Bővebben  »


 

 

 

A Magyar Nemzet 2014. december 5-i előfizetői számaiban található Vas megye magazinból még többet megtudhat a megyéről! A magazin itt megrendelhető.