Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

szszb2014__Page_01-200px

 

 

eszenyi_eniko_portre

Köszöntő

Kedves Olvasó!

Szabolcs-Szatmár megyében, Csengerben születtem. Akkor még falu volt, s örömmel tölt el, hogy nekem is lehetett egy kis részem abban, hogy 1989-ben város lett. Édesanyám ott volt tanítónő, ahová én jártam iskolába, édesapám egy sportklubban dolgozott Debrecenbenmint gazdasági szakember.Nagyapám, Eszenyi Sándoriskolaigazgatóként fontos szerepet játszott abban, hogy kialakuljon szülőfalumban egyfajta pezsgő kulturális élet. Matematikát és fizikát tanított, emellett dalokat írt, hegedült, színházat és kórust szervezett. Az ő könyvtárában szinte minden klasszikust megtaláltam. Felhőtlen gyerekkort élhettem meg, a család szeretete körbevett minket. 1974-ig éltünk a szülőfalumban, a nagy árvízkor költöztünk a szüleimmel Debrecenbe.

A Szamost is nagyon szeretem, édesapám itt tanított meg úszni minket az öcsémmel. Nagy almáskertünk volt, ezért nekem, ha meglátok egy almát bárhol a világon, a szatmári alma illata jut az eszembe.

Ha tehetem és időm engedi, nagyon szívesen hazalátogatok a rokonaimhoz, a tágabb értelemben vett családomhoz. Fontosak a gyökereim, az emlékeim és az, hogy itt nőttem fel. Itt éltem meg gyerekként az évszakok körforgását, azt, hogy mi a tavasz, a nyár, a vetés, az aratás. A csengeriektől tanultam meg, mit jelent a munkaszeretete, a szorgalom, a kitartás.Az őtisztaságuk, alázatuk és humoruka mai napig erőt, energiát ad nekem. Büszke vagyok arra, hogy vidéki lány vagyok.

Eszenyi Enikő

Kossuth-díjas színművész, a Vígszínház igazgatója

 


Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

„A történelem kovácsolta eggyé Szabolcsból, Szatmárból, Beregből, Ung és Ugocsa pereméből azt a megyét, melyet Váci Mihály, e táj szülötte a haza baloldalának nevezett. Ide rohanvást érkezik a Tisza, hogy merész ívvel karolja át a hatezer négyzetkilométernyi vidéket, amelyet megszelídülten szel át a Szamos, kanálisba kényszerítve a Kraszna, ágakra szakadva a Túr. A megye három országgal határos. Ukrajna, Szlovákia és Románia a szomszédai, a határ két oldalán élők rokoni szálai a kultúra, a szellemiség közvetítői is.
szabolcs-szatmar-bereg-megye_cimere_web
Szabolcs-Szatmár-Bereget a természet megáldotta minden szépséggel: máig őrzött csodavilágában otthon van a ritka madár, a jégkori virág, az évszázados fa, a sosem bolygatott ősgyep. A ma itt hazát találó több mint félmillió ember minden sejtjében hordozza a múltat. A história edzette az itt élőket, akik szüntelen csatákat vívtak vízzel, széllel, urasággal, szegénységgel, a szélrevetettség átkával. A Nyírben, Szatmárban, Beregben, a Rétközben, a Nyíri Mezőségen, a megye sokszínű tájegységeiben hosszú idő alatt alakult ki a sokféleség egysége, melyben a honfoglalók öröksége a Partium szellemiségével, a kálvinista racionalizmussal és a görög katolikus buzgósággal, a szabadságharcos lelkesedéssel és a parasztmozgalom lázadó keménységével keveredik.

(…)

Itt, e tájon született Bessenyei György, a testőríró. Itt írta le Kölcsey, hogy ’megbűnhődte már e nép’… Itt szakadt világra Móricz, innen vitte magával egy világ üzenetét Krúdy, innen keresett kapcsolatot a világgal Czóbel Minka, itt dobbant százhúszat Váci szíve, e tájon ihlette drámára Ratkót, a költőt Szent István. Ezen a vidéken száz és száz néptanító igyekezett fogékonnyá tenni a kemény koponyákat. A diótörők, szöszölők, tengerimorzsolók, fonók közösségei évszázadokon át örökítették tovább a szépet, a jobbra vágyást, a jövőbe vetett hitet, a fennmaradáshoz kellő erőt, a dalba és szóba formált örök reményt. Ettől volt itt nagy a szegénység hatalma, így maradt itt tiszta az ember, s így üzenhetett a haza más tájainak. Az itt legszebben megőrzött magyar beszéd kincsnek bizonyult, tisztaságától az igaz is igazabb, a panasz is szomorúbb, a remény is színesebb.”

Forrás: www.szszbmo.hu
Szabolcs-Szatmár-Beregi képeskönyv, Burget Lajos kísérőszövegével


 

Dolhai Attila beköszöntője


sosto_gyogyfurdo465

A Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. mert nagyot álmodni
A Nyíregyháza üdülőövezeteként ismert Sóstógyógyfürdő tavaly kiérdemelte a Nemzeti Gyógyhely minősítést, amire a vezetőség méltán büszke. Ám az ottani fürdőkbe nem csupán terápiás céllal érdemes ellátogatni: számtalan élmény és wellness-szolgáltatás közül válogathatnak kicsik és nagyok, s mindezt gyönyörű környezetben. Dr. Podlovics Roland vezérigazgató pedig nem dől hátra: tele van tervekkel, amelyek a környékbeli turistacsalogató intézményekkel való együttműködésre, a helyi értékek közös kiaknázására épülnek. Bővebben»


nyiregyhaza_31-465

Nyíregyháza vonzó a beruházók szemében
Nyíregyháza olyan pezsgő nagyváros, ahová világcégek települnek, amelyet fiatalok választanak lakóhelynek, ahová a turisták is szívesen ellátogatnak. Dr. Kovács Ferenc polgármester büszke a helyi lakosokra, akik szorgalmasak, befogadóak, és mindenre nyitottak, ami jó. Bővebben»


nyiregyhazi_foiskola_vegzosok465

Teljes értékű hallgatói élet a Nyíregyházi Főiskolán
A Nyíregyházi Főiskolán jó diáknak lenni. A sok-sok lehetőséget dr. Jánosi Zoltán rektor foglalta össze. Bővebben»


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nagykálló: hagyománytisztelet és modernizáció
Nagykálló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik különleges kisvárosa. A csaknem nyolcszáz éves települést ma a fejlődés és a modernizáció jellemzi. Az elmúlt tíz évben megfiatalodott, megújult az úthálózata, látványos városközpont formálódott, amely Juhász Zoltán polgármester szerint annak is köszönhető, hogy Nagykálló a pályázati lehetőségek kihasználásának igazi mintapéldájává vált. Bővebben»


NYF campus_legifoto_465

Élvonalban a sokszínű Nyíregyházi Főiskola
A Nyíregyházi Főiskola 2000. január 1-jén született meg a Bessenyei György Tanárképző Főiskola és a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolai Kara integrációjával. A főiskola által a fiataloknak kínált sokrétű lehetőségeket dr. Jánosi Zoltán rektor foglalta össze. Bővebben»


nyiregyhaza465_hello_nagykep

Nyíregyházát a helyiek lendülete juttatja egyre előrébb
Nyíregyháza Magyarország legkeletibb megyeszékhelye. A XVIII. század közepén még a kihalás szélén álló településből mára egy fejlődő, virágzó, pezsgő nagyváros lett, amelyredr. Kovács Ferenc polgármester méltán büszke. Bővebben»


atfogo-teruzletfejlesztesi-koncepcio465

Átfogó területfejlesztési koncepció
„Aktív, szolidáris és vonzó”– Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke szerint ezek a szavak jellemzik leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét és azt, hogy milyen válaszokat adnak a legfontosabb gazdaság-, társadalompolitikai és ökológiai kihívásokra. Bővebben»


cantemus_fesztival465

A Cantemus Fesztivál
A Nyíregyházi Cantemuskórus több évtizedes világjáró tevékenysége során szerzett kórusbarátságai adták az ötletet húsz évvel ezelőtt az első Cantemus Fesztivál és Karvezetői Mesterkurzus megszervezéséhez. A fesztivál az évek során bebizonyította, hogy a kórusmuzsika szépségének élvezete nem csupán néhány száz énekes kiváltsága, hanem felemelő érzés és egyben igényes szórakozás minden zenét szerető ember számára! Bővebben»


Tiszadob-Csutkai-465

A tiszadobi Andrássy-kastély
Nagyszabású beruházás során felújították a tiszadobi Andrássy-kastélyt, amelyet várhatóan 2014. augusztus 20-áig átadnak. Bővebben»


capa_w

Ahol a homoki tigriscápa és a fehér tigris is otthonra lelt
A Nyíregyházi Állatpark a várostól öt kilométerre, a sóstói üdülőövezetben található, ahol strandfürdő, falumúzeum és egy parkerdő nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak. Az Állatpark ebben a természetes, szinte háborítatlan környezetben kapott helyet egy tölgyerdő mélyén. A 30 hektáros területen a látogatók – képletesen – az egész Földet bejárhatják, és megfigyelhetik, miként élnek az állatok a világkülönböző vidékein. Bővebben»


NYF_Botanikus kert-w

A Nyíregyházi Főiskola külkapcsolatai
A Nyíregyházi Főiskolának, amely Magyarország legkeletibb nagyvárosában, Nyíregyházán, a Nyírség szívében található, csaknem ötezer hallgatója van. A főiskola élénk külkapcsolatokat ápol. Bővebben»


sosto-w

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pálinka
Manapság reneszánszát éli a pálinkafőzés, illetve a pálinkafogyasztás kultúrája, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyénél autentikusabb helyet aligha találhatnánk ahhoz, hogy megismerkedjünk a pálinkával. Bővebben»


lovarda_2w

Fehérgyarmat, Szilvaország fővárosa
Fehérgyarmat a Tisza, a Szamos és a Túr ölelésében fekszik. Dr. Tilki Attila polgármester szerint a szatmári térség egyik legszebb városa, amely természeti, kulturális és épített kincsekben is bővelkedik. A város 30 kilométeres körzetében például három, EuropaNostra-díjas középkori templom is található (Sonkádon, Gyügyén és Szamosújlakon). Képünkön a lovarda látványterve látható, amely uniós forrásból még az idén megépül. Bővebben»


DSC_0002-w

Kastélyturizmus a virágzó Baktalórántházán
A Nyírség középső részén fekvő Baktalórántházakét egykori település – Nyírbakta és Lórántháza – összeépülése, egyesítése nyomán vált eggyé, s 1931 óta közigazgatásilag is összetartozik.Nagy Lajos polgármester büszke arra, hogy települése több mint tíz éve városi rangot kapott, tavaly pedig járási székhely is lett. Bővebben»


demecser_w

A káposzta és Demecser
Demecser a Rétköz középpontjában helyezkedik el. Az okiratok már az 1200-as években említik a nevét. Mocsaras vidéken fekszik, földjének magas salétromtartalma okán nem véletlen, hogy ősidők óta a káposztatermesztés volt a meghatározó mezőgazdasági tevékenység. A város mai életéről Kiss Gyula polgármester beszélt. Bővebben»


Cantemus gyermekkar  DSC_0743a-w

Angyalok hangján szól a Cantemus
Amikor több mint negyven éve Nyíregyházán Szabó Dénes és kollégái a Kodály Zoltán Általános Iskolában megkezdték kórusnevelő munkájukat a névadó zeneóriás szellemében, még nem sejtették, hogy a módszer következetes, kitartó alkalmazásával milyen magasra lehet eljutni. Bővebben»

vizimalom-DSC_3057

A megye lehetőségnek tekinti az adottságait
„Gazdag kultúrájú és természeti adottságú megye a miénk, amely már területi nagysága alapján is figyelmet érdemel. Három történelmi megye hagyományait és értékeit visszük tovább. Más a szabolcsi és más a szatmári területen élők mentalitása, lokális tudata. Nem is beszélve Beregről! Ezzel együtt nyitott és befogadó a megye, az itteniek szeretik a távolról jött embereket, akik hamar beilleszkednek itt. A megyén mindig is fontos közlekedési utak vezettek át.” Így jellemzi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke. Bővebben»

foldvar-w

Az eredményes és emberséges közigazgatás a jó
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hivatalaira a határ menti jellegből adódóan speciális feladatok is hárulnak, azok pedig derekasan helytállnak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott szerint az a jó, ha a közigazgatásban az ügyek közelebb kerülnek a polgárokhoz, és nem a polgároknak kell az ügyek után járniuk. Dr. Vinnai Győző május 5-én leköszönt hivataláról, és folytatja országgyűlési képviselői pályafutását. Bővebben»

 

A Magyar Nemzet 2014. május 30-ai előfizetői számaiban található
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye magazinból még többet megtudhat a megyéről!
A magazin itt megrendelhető.