Rejtőzködőket felfedező téli túrák

A Téli túrák nemzeti parkjainkban programsorozat keretében január 31-én és február 7-én közel húsz túraajánlattal várják a természetkedvelőket a hazai nemzeti parkok.

esztergomi-fürdő

Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A turizmus.com azt írja, hogy a természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolják a természetjárókat, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatnának el.

A madárvilág kedvelőinek különösen figyelmébe ajánlják a zempléni túrát, ahol a harkályfélék megannyi képviselője mellett a védett uráli bagollyal is találkozhatnak; a hajnalmadár túrát, amikor a Bél-kő szikláin figyelhető meg e különös szépségű énekesmadár; de érdekesnek ígérkeznek a Dinnyési-fertőn vagy a biharugrai halastavakon telelő madarak megfigyelésére szervezett kirándulások is.

esztergomi-fürdő

A vállalkozó szelleműek a Magas-Börzsöny eldugott zugaiban indulhatnak a rejtett életmódjáról ismert hiúz nyomába. A szársomlyói kikerics túra különlegessége, hogy hazánk területén egyedül itt él a fokozottan védett magyar kikerics, így kivételes alkalom nyílik e kiemelt növénytani érték megtekintésére. A cégénydányádi kastélyparkban szervezett túrán a téltemető virágzó egyedeinek megfigyelésére mutatkozik jó esély, de az angol tájképi kert téli pompája önmagában is megér egy kis kirándulást.

2015. január