Nádudvar, a Hortobágy kapuja huszonöt éve város

Nádudvar, a több mint 9000 lakosú kisváros nevét az árterekben előforduló nádról és az ebből kerített udvarokról kapta. Ma a népművészet éppúgy meghatározó Nádudvar életében, mint a mezőgazdaság. A város terveit és a jelenleg is folyó fejlesztéseket Beke Imre polgármester foglalta össze.

nadudvar_1-w

 Első világháborús emlékmű Nádudvaron, a háttérben az új piaccal

Nádudvarról sokaknak a híres fekete kerámia, „a tűz és a föld művészete” jut eszébe. Ahogyan Beke Imre mondja, a népi mesterségek és a pásztorművészet ápolása ma is fontos.

Nádudvaron mindig is jelentős szerepet játszott a mezőgazdaság. Ma is 8,5 hektáron termelnek többek között sárgarépát, petrezselymet és burgonyát. E terményeket a város által üzemeltetett konyhán használják fel, amely az óvodában, az iskolában és az idősek otthonában gondoskodik az ellátásról. A mezőgazdasági munkák egy részét a közmunkaprogram résztvevői végzik, amelyben a polgármester szerint egyre többen látnak fantáziát. A mezőgazdasági tevékenységet folytató helyi cégek közül igen jelentős a NAGISZ-HAGE csoport és a KITE Zrt., amelyek összesen csaknem tízmilliárd forintos fejlesztésbe kezdtek a városban.

Ám Nádudvaron számos önkormányzati beruházás is zajlik. Ezek összértéke megközelíti a 3,4 milliárd forintot. Mintegy 800 millióból fejlesztik a városközpontot, ezen belül felújították a piacot, a társasági élet egyik központját, megújultak a parkok, s víziszínpad épült az Emőd tóra. Nyár végére elkészül az új polgármesteri hivatal és az új sportkomplexum is. A városvezető legnagyobb örömére az összes munkát helyi vállalkozók végzik el. Kétmilliárd forintot fordítanak a szennyvízberuházásra: amint az befejeződik, megvalósul a százszázalékos csatornázottság. Az iskola 500, az óvoda 147 millió forintból újul meg: korszerűbb lesz többek között a fűtés és a világítás, de a konyhák is.

Mint a polgármester mondja, olyan élhető kisvárosnak szeretné látni Nádudvart, amely tud élni a lehetőségeivel, és ahol jó helyi lakosnak lenni. De a város a turistákat is tárt karokkal várja. Nádudvar fürdővel is rendelkezik, amelynek termálvize kiválóan alkalmas a mozgásszervi panaszok enyhítésére. Az aktív kikapcsolódás híveit sétakocsikázási és lovaglási lehetőség, a város határában horgászparadicsom és gazdag vadászterület várja. Aki pedig a helyi rendezvényekre kíváncsi, az vegyen részt a városnapon, a Kukoricafesztiválon vagy a Pásztornapon!

2014. augusztus