Kezdőoldal mentés 2014. 02. 12.

Megjelent a Zala megye magazinunk

2014_Zala-megye.qxd
• Tudta-e, hogy Zala megyében található az ország legkisebb települése?
• Tudta-e, hogy Hévíz Magyarország második leginkább látogatott városa?
• Tudta-e, hogy a balatongyöröki Szépkilátó alatt egy Kneipp-taposó található?

Február 7-én megjelenő Zala megye magazinunkban további érdekességeket talál a megyéről. Az is kiderül, milyen nehézségekkel küzdenek a megye települései, valamint hogy hol milyen fejlesztések zajlanak, és hol milyen rendezvényekkel várják az odalátogatókat.

Keresse a Magyar Nemzet előfizetői számaiban!

 


zala_cimer

 

 

Zalaegerszeg címere
Zalaegerszeg címere a városi pecsét rajzából alakult ki, és az idők folyamán többször is változtattak rajta. A jelenlegi címert 1992-ben fogadták el.  Bővebben »201401_SP_egfeszt_02

 

Dióhéjban Zalaegerszegről
Zala megye székhelye, megyei jogú város. A Zalai-dombság északi részén fekszik, három kistáj határán. Első írásos említése 1247-ből való, ekkor még Egurscugként. Bővebben»

 


1401_gyutai_web2Interjú Gyutai Csabával, Zalaegerszeg polgármesterével
Zalaegerszeg a korábbi években megszokott, átgondolt, precíz és takarékos gazdálkodással több milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg 2013-ban. A polgármester az eddigi eredményekről és az idei tervekről is beszélt magazinunknak. Bővebben»

 


hevizi_to_w

 

Hévíz Európa-szerte egyre népszerűbb
Hévíz Budapest után Magyarország második leggyakrabban látogatott városa, ami nem csoda, hiszen Európa legnagyobb természetes gyógyvizű tavával büszkélkedhet: ez a skandináv turistákat is egyre jobban vonzza. Bővebben»


 

balatongyorok_szepkilato_fw

Balatongyöröké az egyik legszebb strand
Sokak szerint a balatongyöröki strand az egyik legszebb, hiszen árnyas fáival, tágas parkjaival, csodálatos panorámájával őrzi a múlt lenyomatát.  Bővebben»

 


 

letenye_konyvtar_w

 

Letenye, a Mura városa 25. születésnapját ünnepli 
Letenye az idén a 25. születésnapját ünnepli. A Murán átívelő hídjai nemcsak a kereskedelem és közlekedés szempontjából fontosak, de más érdekes események is fűződnek hozzájuk.   Bővebben»

 

 

A Zala megye magazin a Magyar Nemzet 02. 07-i előfizetői számaiban jelent meg.
A magazin itt megrendelhető.


 

A dimbes-dombos Zala

Zala megye a Dunántúl délnyugati részén helyezkedik el. Horvátországgal és Szlovéniával is határos.

A megye népessége csaknem 300 ezer fő.

A megyének tíz városa van: Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely, Lenti, Zalaszentgrót, Hévíz, Letenye, Zalalövő, Pacsa, Zalakaros.

Zalát földrajzilag két nagy tájegység határozza meg: a Keszthelyi-hegység és a Zalai-dombság. A táj az évmilliókkal ezelőtti aktív vulkáni tevékenység nyomait viseli magán. A kőzetekben három értékes természeti erőforrás halmozódott fel: a kőolaj, a földgáz és a meleg víz.

A nagy kiterjedésű erdők kiváló túrázási lehetőséget biztosítanak. A zalai erdők híresek a gímszarvasokról.

A víz rendkívül fontos szerepet játszik a zalaiak életében, legyen szó a Zala folyóról (a Balaton legfőbb vízszállítójáról), a csodálatos madárvilággal rendelkező Kis-Balatonról (ki ne vágyna ide, aki olvasta Fekete István Tüskevárát?), Európa legnagyobb természetes gyógyvizű taváról Hévízen, vagy a gyógy-, termál- és élményfürdőkről Zalakaroson, Kehidakustányban, Zalaegerszegen, Lentiben és Zalaszentgróton, illetve a sokak számára vonzó horgászvizekről.

A megye turisztikai vonzerejét a romantikus göcseji táj, az élő népművészet és a hagyományos falusi vendéglátás is fokozza. Zalában pezsgő kulturális élet zajlik, többek között olyan események várják a látogatókat, mint a nagykanizsai Tavaszi Művészeti Fesztivál, Zalai Nemzetközi Néptáncfesztivál, Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál, Jazz Land (Nagykanizsa-Cserfő), a zalaegerszegi Prószafesztivál, a Zalaegerszegi Országos Fazekas-keramikus Találkozó, az Egerszeg Fesztivál, az Egervári Esték vagy a zalalövői Zala-menti napok.