Heves megye

2013_Heves megye.qxd           

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum megbízott igazgatójának köszöntője

 

A Heves megye magazin a Magyar Nemzet május 10-i előfizetői számaiban jelent meg. A magazin itt megrendelhető.


 

heves_megye_cimer_200px

Heves megyei magazinunk tartalmából:

3 oldalraSzabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke szerint mindaz megvan, ami hazánkban érték. Heves megye kiváló adottságokkal rendelkezik, természeti és épített értékekben egyaránt gazdag. És, hogy pontosan mire gondol? Gyógyvizekre, szép tájakra, városokra, páratlan természeti értékekre beleértve a Tisza-tavat és Magyarország két legmagasabb hegysége, a Mátrát és a Bükköt. Részletek a lap 3. oldalán.


lipicai ménes, ló, lovak, túrista, idegenforgalomHorváth László országgyűlési képviselő, kormánymegbízott szerint Heves megye a lehetőségek vonzásában van és 2030-ra az ország harmonikusan fejlődő, élhető megyéjévé válhat. Magazinunknak azt mondta, hogy a megye minőségi üdülőhelyei nagy vonzerőt jelentenek. A borturizmus, a helyi gasztronómia mellett a gyógyturizmus fejlesztése terén bőven vannak lehetőségei a hevesieknek.


dobo istvan varmuzeumKiadványuknak köszönhetően megismerhetik, a folyamatosan megújuló, vendégszeretetéről híres történelmi várost. Egerben nagy figyelmet szentelnek a történelmi értékek megőrzésére, a város vonzerejének növelésére. Olyan környezetet, légkört igyekeznek kialakítani, ahol jó élni, gyermeket nevelni, vállalkozni. A történelmi város mindennapjaiba Habis László polgármester segítségével tekinthetünk be, a Dobó István múzeumot, ahol évente háromszázezren fordulnak meg, Berecz Mátyás igazgató mutatja be.


FSZ_8820_Liceum2012 Az Eszerházy Károly főiskola egy innovatív szellemi műhely, amely egyetemi rangra érett, hiszen minden elvárásnak megfelel. A 250 éves múlttal büszkélkedő intézmény élenjár az innovációban,
és kiváló feltételeket biztosít közel tízezer hallgatója és oktatógárdája számára. További részleteket dr. Hauser Zoltán rektor árul el magazinunk 11. oldalán.


hatvani-korhazA hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet Kórházunk ellátási területe tavaly júliusban csaknem a duplájára nőtt. Így átlagosan megközelíti a 100 ezres nagyságrendet, a traumatológia tekintetében viszont több mint 200 ezer lakos tartozik hozzá. Az intézmény milliárdos fejlesztés előtt áll, jut pénz humánerőforrás- és infrastrukturális fejlesztésre is. A tervekbe dr. Stankovics Éva igazgató enged betekintést.


hatvan CRW_2830Hatvan lakói arról nevezetesek, hogy bármilyen sorscsapás érte őket, mindig képesek voltak talpra állni, újrakezdeni. Szabó Zsolt polgármester szerint ígéretes jövő előtt áll a város, ahol számos fejlesztés zajlik. A település központjának átépítése, amelyre pályázaton félmilliárd forintot nyert az önkormányzat, nyáron kezdődik. Cikkünket a Heves megyei magazin 13. oldalán találják.


karoly_robert foiskolaA Károly Róbert Főiskola az Észak-magyarországi EU-régió önálló, állami felsőoktatási intézményeként, mint alkalmazott kutatásokat végző főiskola kíván megjelenni a felsőoktatási palettán Városnyi – több mint nyolcezer – hallgatója van, jelenleg három képzési területen bocsát ki felsőfokú végzettségű szakembereket. Helgertné Dr. Szabó Ilona Eszter rektor válaszolt kérdéseinkre.


matrai eromu tavolrol40 éve állít elő hazai alapanyagból villamos energiát a Mátrai Erőmű, amely új utakat keres, vezetői komoly erőfeszítéseket tesznek a jövedelmezőség érdekében. Valaska József, a Mátrai Erőmű
Zrt. igazgatóságának elnöke évtizedekkel ezelőtt kötelezte el magát a Mátrai Erőmű mellett. Vele készült interjúnkat a 16-17. oldalon olvashatják.


cascade-termalvolgyKelet és nyugat, a természet és a XXI. századi elegancia találkozik egymással a négycsillagos Hotel Cascade-ban, a Demjéni Termál Völgyben pedig kiváló gyógyvíz, amelyre néhány évvel ezelőtt megépült a római hangulatot idéző Demjén Gyógyfürdő és Aquapark, amely rövid idő alatt megtöbbszörözte látogatóinak számát. A két létesítményben Tóth Péter igazgató kalauzolja olvasóinkat.


OLYMPUS DIGITAL CAMERACsodás környezet, friss levegő, nyugalom. Ez Szilvásvárad, azon kevés települések egyike, amely bár kicsi, oly sok ajándékát őrzi a természetnek és az emberi szellemnek. Szilvásvárad az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, ezt bizonyítja a folyamatosan emelkedő vendégéjszaka-szám, amely tavaly megközelítette a százezret.


Arab udvarMagazinunkban megismerhetnek két különleges hangulatú szállodát. Egerszalókon a mesés Shiraz Hotel, Felsőtárkányban a varázslatos Bambara Hotel hívogatja a minden igényt kielégítő vendéglátásra vágyókat. Házigazdánk a szállodák igazgatója dr. Szepesi Richárd volt, aki további izgalmas fejlesztésekről is tájékoztatást adott.

 

 

Heves megye az Északi-középhegység közepét és a hozzácsatlakozó alföldi peremet foglalja el a Tisza folyóig. Területe 3.630 km2, lakóinak száma 330.000 fõ. Székhelye Eger, 63.000 lakossal. Hét város található a megyében, ebbõl a tízezer fõnél nagyobb lakosságúak: Gyöngyös (37.000), Hatvan (24.000), Heves (11.000). A városokon kívül 111 község van a megyében.

Az alföld síkságából hirtelen kiemelkedõ vulkanikus Mátra hegység és a Bükk hegység nyugati része, továbbá a Mátra alja és a Bükk alja tartozik Heves megyéhez. Felszíni vízfolyásai közül a legjelentõsebbek az Eger, a Tarna, s kis darabon a Zagyva, melyek vizeit a Tisza gyûjti egybe. Forrásvizei között kénes és szénsavas vizek is vannak (Parád, Bükkszék, Eger), melyekre már a törökkorban gyógyfürdõk épültek, napjainkban pedig ezek a gyógyturizmus alapjai.

Éghajlata, az alföldi részeket leszámítva, az országos átlagnál kissé hûvösebb és csapadékosabb, nem szélsõséges. A táj geológiája és természetes növénytakarója igen változatos. A Mátra hegység andezitbõl áll, a Mátra alja halomvidék. Alul molyhos tölgyes, a lejtõn gyertyános tölgyes, a hegytetõkön bükkös fejlõdött ki. A környéken a korai emberi kultúrák nyomai lelhetõk föl, a szilvásváradi Baradla barlangban az õsember jelenlétét is igazolja. A Tarna és az Eger patak völgye választja el a Mátrát és a Bükk hegységet.

A megye gazdaságában az elmúlt évtizedekben kb. egyforma arányt képviselt a bányászat, az ipar és a mezõgazdaság. A tulajdonreformmal összhangban folytatódott a kis és középvállalatok térnyesése.
A Mátra és a Bükk verõfényes déli lejtõin, a vulkáni kõzetek málladékain képzõdött jó talajon az egri történelmi borvidék, valamint több, igen híres bortermelõ régió alakult ki (Gyöngyös-Visonta, Debrõ). A táji adottságok, a gyógy- és ásványvizek bõsége jó alapot ad a turizmus bizonyos ágainak. Eger városa önmagában is komplex idegenforgalmi vonzerõvel rendelkezõ helyiség, A zöld- és sport turizmust – vízi, hegyvidéki, nem utolsó sorban vadászati – kedvelõk télen-nyáron kedvezõ feltételeket találnak.

A Heves megye magazin a Magyar Nemzet május 10-i előfizetői számaiban jelent meg. A magazin itt megrendelhető.

 

 

[wp_bannerize group=”container_bottom”]