Fotós és lovas programok a geoparkban

Nógrád megye gyönyörű geoparkja csatlakozott Európa és a világ geoprakjainak hálózatához. Ám mint Lóska János, a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezető elnöke mondja, ők arra is törekszenek, hogy kitűnjenek a világ geoparkjai közül: erre kiválóan alkalmas a lovas turizmus és a különleges fotós programok.

geopark-psd_bol_mentve-007

 A Medvesi Fotós Maratonon lovagok foglalják el Salgó várát

Minden geoparkban szép a táj, minden geopark értékes. A világ legtöbb geoparkjában – így a nógrádi esetében is – az ökoturisztikai fejlesztéseknek van leginkább alapja. Ám a nógrádiak igyekeztek kitalálni valami olyat, amiben a Novohrad – Nógrád Geopark különleges lehet, s amiben az élen járhat: ez a lovas turizmus. Mint Lóska János mondja, ilyen lovas régióhoz hasonló nemcsak az országban, hanem talán a világon sincs. Még nem is létezett a geopark, amikor az érintett területen már lovas útvonalak haladtak át. A Novohrad – Nógrád Geopark munkatársai szívesen átadják tudásukat kollégáiknak olyan geoparkokban, ahol szintén lehetséges a lovas turizmus és a fotósbarát geopark program.

Ugyanis a másik ilyen kiemelt program, amellyel a Novohrad-Nógrádgeopark foglalkozik, a fotósbarát geopark program.Kéri Istvántól, a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. irodavezetőjétől megtudtuk: a fotósoknak szeretnének kedveskedni az idén másodjára megrendezendő fotós maratonnal, amelyre október második hétvégéjén várják a fotósokat. (Képünk a fotós maratonon megjelenő lovagot ábrázolja.) Hosszútávon is építenek erre a célközönségre, ezért érdekes programokkal, fotós ballonokkal, les-sátrakkal készülnek, hogy minél több gyönyörű fotó készülhessen, amelyek aztán a geopark hírét is öregbítik.

2014. április