Fehérgyarmat, Szilvaország fővárosa

Fehérgyarmat a Tisza, a Szamos és a Túr ölelésében fekszik. Dr. Tilki Attila polgármester szerint a szatmári térség egyik legszebb városa, amely természeti, kulturális és épített kincsekben is bővelkedik. A város 30 kilométeres körzetében például három, EuropaNostra-díjas középkori templom is található (Sonkádon, Gyügyén és Szamosújlakon).

lovarda_2w

Uniós forrásból még az idén felépül egy új lovarda

A város és környéke kiválóan alkalmas a fellendülőben lévő vallási turizmus kiaknázására, mondja a polgármester. Nyolc ország tizenegy kistérségével együtt ezért is pályáztak a Thetris program keretén belül arra, hogy az okostelefonokra letölthető alkalmazások segítségével több nyelven is elérhető legyen környékbeli gyönyörű templomok története és a velük kapcsolatos érdekességek. A fehérgyarmati református templomban – amely az 1479-es kenyérmezei csata hadisarcából épült – kilenc táblagép és wifi várja az érdeklődőket.

Ahogyan mondani szokták, Fehérgyarmat Szilvaország egyik központja, hiszen itt terem az úgynevezett „nemtudomszilva”, az a bizonyos apró szemű fajta, amelyből ízletes lekvár és pálinka főzhető. A turisták saját szemükkel is megtekinthetik, hogyan készülnek ezek a finomságok.

Aki elfárad a szilvaevésben és a pálinkaivásban, az a város fürdőjében frissülhet fel, amely hamarosan megújul, és egy 33 méter hosszú tanuszodával is bővül. A fürdőben a magas sótartalmú helyi gyógyvizet használják, ahogyan a kórház rehabilitációs részlegén is: ez a víz alkalmas a mozgásszervi panaszok enyhítésére és a rehabilitációban is jelentős szerepe lehet. Afehérgyarmati kórház egyébként az ország legkeletibb kórháza, nem csoda tehát, hogy például a szülészeti osztály pácienseinek egy része a Partiumból vagy Kárpátaljáról érkezik. Ez is mutatja, hogy Fehérgyarmat igazán jó kapcsolatokat ápol a közeli román és ukrán településekkel.

Fehérgyarmat jelentős rendezvénye a Gyarmati Vigasságok, amelyet az idén augusztus harmadik hétvégéjén rendeznek meg. A vidám ünnepen a gyarmat utónevű települések mutatják be – elsősorban a honfoglalás korához igazodó hangulati elemek közepette – kulturális és gasztronómiai kincseiket.

2014. május