Diósd város lakossága folyamatosan növekszik

Diósd tavaly városi rangot kapott, amire Spéth Géza polgármester nagyon büszke. Mint mondja, a lakosság folyamatosan növekszik, és annak ellenére, hogy a munka miatt sokan ingáznak Budapestre, Diósd mégsem csupán „alvóváros”.

– Diósd tavaly város lett…
– A városi cím megszerzésében elévülhetetlen érdemei vannak dr. Aradszki András országgyűlési képviselő úrnak, akinek segítségét itt is szeretném megköszönni. Persze a várossá nyilvánítás a jelenlegi és a korábbi ciklusok képviselő-testületeinek munkáját is tükrözi, és minden diósdi polgár közös sikere. Egyszerre vagyok hálás és büszke.
– Hány lakosa van Diósdnak? Sokan ingáznak?
– A lakosság csaknem 10 ezer fő, de folyamatosan növekszik. Az ingázás jellemző, de nemcsak tőlünk járnak el dolgozni, hanem Diósdra is sokan ingáznak, hiszen egyes helyi cégek gyártási folyamatai bonyolult betanított munkát igényelnek.

Diosd_varosavato-w

Spéth Géza polgármester átveszi a város kulcsát dr. Fazekas Sándor minisztertől

– Milyen beruházások zajlottak-zajlanak a városban?
– Most fejeződik be az Érddel és Tárnokkal közös csatornázási beruházásunk, csaknem 4 milliárd forintból, jelentős pályázati támogatással. Egy 150 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően december elején kezdte meg működését egy, a 21. századi követelményeknek teljes mértékben megfelelő, akadálymentesített, zöld tetős épületben lévő bölcsőde. Öt éve adtuk át a szintén uniós támogatással megépült új óvodánkat. Még az idén szeretnénk három tanteremmel bővíteni az iskolát. A Polgármesteri Hivatal átalakítása is időszerűvé vált. Tervezzük még az Egészségház korszerűsítését, akadálymentesítését is.
– Milyen Diósdon a közlekedés?
– Kifejezetten jó. A település bármely pontjáról tíz percen belül három autópálya is elérhető, és a főváros központjába is mintegy 20 percnyi autózással el lehet jutni. Szerződéses megállapodás alapján a BKK üzemelteti a 13-as és a 113-as buszokat a településen, valamint Volán-járatok is indulnak tőlünk, illetve áthaladnak Diósdon.

A 2014. márciusi 21-ei Pest megye magazinunkból az is kiderül, melyek Diósd testvérvárosai.

2014. február