Balatonboglár a bor, a sport és a kultúra városa

Balatonboglár 803 éves. A város azonban nemcsak a múltjára lehet büszke, hanem azokra a nagyívű fejlesztésekre is, amelyek napjainkban is zajlanak. Mészáros Miklós polgármester avatott be a részletekbe.

bboglar_csussz_es_csobbanj

Fürdés és játék egyszerre

– Mesélne a város történelméről?
– A régészek olyan tárgyi emlékeket találtak, amelyek a település hat-hétezer éves múltjára utalnak. Az írások azonban 803 évvel ezelőtt, 1211-ben említették először Villa Boglárt. A Tihanyi Apátság alapítóleveléhez csatolt birtokösszeírási levelekben nyolc portát sorolnak fel, amelyek két domb között helyezkedtek el, a dombokon pedig szőlő termett.
– A szőlőtermesztés ma is fontos.
– Igen, borászainknak sokat köszönhetünk, a település hírnevének öregbítik. Az elmúlt években háromszor is a boglári borvidék szakemberei közül került ki az “év borásza”.
– A jó boron kívül mi minden vonzza Balatonbogláron a turistákat?
– Az a célunk, hogy a családok minden tagja ki tudjon nálunk kapcsolódni, mégpedig kulturált környezetben. A turizmusfejlesztési projektjeinknek már szép eredményei vannak. Egyik legnagyszerűbb fejlesztésünk a Buborék élménystrand és játszópark. Elkészült a Platán strand és a környékének átépítése. A kicsik éppúgy új játszóteret kaptak, mint a felnőttek: az utóbbiak szabadtéri erőfejlesztő eszközökön tornázhatnak. Különlegesség az „élő játszótér”, a fűzfalabirintus. Új sétányokat alakítottunk ki, kész a Borudvar és egy éve látogatható a Gömbkilátó, valamint a várdombi kalandpark és szabadidőpark is. Vállalkozói beruházással készült el, a város vezetése segítő szándékkal támogatta a programot. Igen népszerű a szárazbobpálya, a kötélmászás, de az íjászpálya és a mászófal is. Összesen 570 millió forint értékű beruházást tudtunk megvalósítani a városközpont parti területeinek megújítása és a turisztikai fejlesztések során.
– Mit kínálnak a szellemi-lelki felüdülésre vágyók számára?
– Fontos számunkra a kultúra, és szeretnénk elérni, hogy Balatonboglár a legjobb hagyományait folytatva, kultúrszigetté váljon. Ezt a célt szolgálta többek között a Szent Erzsébet park felújítása. A renovált kápolnákban képzőművészeti tárlatokat tartunk, a múzeumhajó is igényes kikapcsolódást kínál. A Vörös Kápolnánál nyári színházi estéken várják a közönséget. Balatonbogláron évek óta szerveznek zenei és tánctáborokat. Nem hagyhatom említés nélkül a legnagyobb nyári rendezvényünket, a Boglári Szüretet, amelyet az idén augusztus 15. és 20. között tartunk. A sztárfellépőnk a GoombayDance Band, de a tűzijáték is elmaradhatatlan.
– Mit tesz a városvezetés a sportért?
– A Nemzeti Kézilabda Akadémián – kormányzati támogatással – jelentős beruházás kezdődhet el még az idén ősszel. Csaknem négymilliárd forintból megújul az Urányi Sportközpont, itt új, három kézilabdapályát befogadó edzőcsarnok épül, 1500 néző befogadására alkalmas sport- és rendezvénytérként is használni fogják. Az egykori MÁV-üdülőt az akadémia hasznosíthatja: kollégiumként is működtetett szállodát és wellnessközpontot létesítenek. A nemzetközi érdeklődésre számító sportkomplexumunk rangos sportesemények, edzőtáborok és sportturizmus kiváló helyszíne lesz.
– Milyen további beruházások várhatóak a közeljövőben?
– Állami forrásból készül a Balatonboglárt Lengyeltótival összekötő út felújítása, 150 millió forintos beruházás révén pályázati támogatással végre egy helyre kerülhet a bölcsőde és az óvoda.
Június 7-én tettük le a Datalogic Hungary Kft. legkorszerűbb, 7000 m2-es balatonboglári üzemcsarnokának alapkövét. Az új üzem új munkahelyeket is teremt. A tervek szerint az első ütemben száz-száztíz dolgozót vesznek fel, majd a következő két évben további hetven-nyolcvan főt várnak, XXI. századi munkakörülményeket biztosítva számukra.

2013. június