Ahol Sisi otthon érezte magát…

Hazánk kiemelkedő műemléke, a folyamatosan megújuló Gödöllői Királyi Kastély a sokszínűség szimbóluma. Olyan közeg, ahol békében megfér egymás mellett a kulturális, a turisztikai és a protokolláris funkció, – s mindez családbarát szolgáltatásokkal kiegészítve. Mint Gönczi Tibor ügyvezető igazgató mondja, a kastélyegyüttes felújítása a 90-es évek elején kezdődött, s kapuinak 1996-os megnyitása óta a világ csaknem minden tájáról fogadja látogatóit.

godolloi_kiralyi_kastely_465

A kastély interaktív kiállításokkal várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt

 

– A kastélynak mekkora hányadát állították helyre?
– A közelmúlt felújítási munkáinak elképesztő tempóját ismerve azt is gondolhatnánk, hogy a gödöllői kastélyt teljes egészében renoválták, ám eddig valójában alig több mint a felét állítottuk helyre. Két kiemelt uniós projekt keretében megújult a kastély parkjának központi része, újjáépült az Erzsébet-veranda és a Horthy-bunker, valamint a lovarda és a barokk istálló.
– Milyen egyéb fejlesztések történtek a kastélyban, amelyek méltán tarthatnak számot a vendégek, főképp a gyermekek, fiatalok érdeklődésére?
– Tartós tudást az élményszerű megismerés eredményez. Mi ebben hiszünk, s ennek szellemében dolgoztuk ki széles körű múzeumpedagógiai kínálatunkat, melyhez egy online feladatgyűjtemény és a pedagógusok számára módszertani eszköztár, segédlet is tartozik. Ez utóbbit a tavalyi évben Múzeumpedagógiai Nívódíjjal jutalmazták.
A kastély kiállításai számos interaktív elemet sorakoztatnak fel, például a gyermekeknek szóló kastélyos témájú számítógépes játékokat, de a kihúzható fiókokban a látogatókat további felfedeznivaló is várja.
– Magyarország 2011-es európai uniós elnökségének idején pompájában megújulva várta a kastély a nemzetközi delegációkat.
– Valóban, a korhűen felújított, a legmagasabb protokolláris igényeket is kielégítő reprezentatív terek a komoly elvárásoknak megfelelve – azt gondolom – jelesre vizsgáztak, így azóta és a jövőben is remek helyszínként szolgálnak különböző protokolleseményeknek vagy akár vállalati rendezvényeknek is.
– Az ön által említettek mellett a kastély színes kulturális programkínálatáról is híres. Mire készülnek az idei évben?
– Hagyományosan öt nagy vendégváró hétvége kínál tartalmas kikapcsolódást a családoknak. Emellett egész évben a muzsika hangjai töltik majd be a történelmi tereket. Izgalmas és egyedi színházi élményeket kínál a kastély barokk színháza is. A kicsiknek és nagyoknak szóló programjainkról részletesen is tájékozódhatnak az érdeklődők a www.kiralyikastely.hu oldalon, ahol a rendezvényhelyszíneket is bemutatjuk.
– Időszaki tárlatok is helyet kaphatnak egy ilyen színes palettán?
– Természetesen, a Rudolf–szárnyban kialakított terek időutazásra csábítanak, s aki ide belép, évről évre igazi különlegességek közt találja magát. 2014. május végétől szeptember végéig látható Titánia lovagjai – I. Ferenc József című kiállításunk azt a folyamatot mutatja be, hogy miként változott a magyarok Ferenc József-képe, a császár és király megítélése hosszú uralkodása folyamán, s milyen szerepet játszott ebben a folyamatban a szeretett társ, Erzsébet, aki egyébként nagyon kedvelte Gödöllőt.
– Igen gazdag a kínálat, de minden bizonnyal dolog akad még bőven.
– Valóban, a kastély felújítása még koránt sincs készen. Helyreállításra vár az egykori muzsikus szárny, a narancsház és más épületrészek is. De nagyon fontosnak gondolom azt is, hogy megmutassuk magunkat, bemutassuk azokat az eredményeket, amiket már elértünk. Így érzékeltethetjük azt a teljesen egyedi, különleges hangulatot, ami a kastélyt Magyarország egyik legvonzóbb, legizgalmasabb turisztikai célpontjává teszi.

2014. március