A világot a debreceni FAG is mozgásban tartja

 „Közösen tartjuk mozgásban a világot” – hangzik a német Schaeffler-csoport mottója. A cégcsoport 2002 óta foglalja magába a LuK, az INA és a FAG márkaneveket. Mint Szabó Péter vezérigazgató hangsúlyozza, ezek a márkák egyet jelentenek a pontossággal, a legkiválóbb minőséggel, az innovációs erővel és a magas fokú vevőorientáltsággal.

fag_montazs_wMindig mozgásban 

 A cégcsoport elsősorban a gépipar, az autó- és a repülőgépgyártás területén működő vállalatokszámára fejleszti és állítja elő a precíziós termékeit.

A cégcsoport hazai tagja az 1999-ben alapított, a kúpgörgős csapágygyártás európai fellegvárának számító, Debrecenben található FAG Magyarország Ipari Kft. A cég neve garancia a kúpgörgős csapágy elemeiből álló kínálat kiváló minőségére, a vevőorientáltságra és a folyamatos fejlődésre. A vállalat világviszonylatban is a gördülőcsapágy-ipar vezető szállítói közé tartozik, és szinte az összes autógyártó cég elismert partnere.

A céget 15 éves fennállása óta a folyamatos növekedés, fejlődés jellemzi. Mára egy XXI. századi üzemben 1350 munkatársat foglalkoztató vállalattá, ezzel a 90 milliméter átmérő alatti kúpgörgős csapágyak gyártásának európai központjává vált.

A cég nagy és biztos jövő elé néz. Nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a legjobb Schaeffler-gyárrá váljon. Terveik között kiemelten szerepel a volumen- és kapacitásnövekedés, valamint a folyamatos beruházás.

Ahhoz azonban, hogy céljaikat meg tudják valósítani, lelkes és elhivatott munkatársakra van szükség.  Ennek kulcsa pedig egy nagyon jó csapat összeállítása, amelynek a vállalat minden munkatársa Kfontos tagja.Olyanok, akik képesek megélni, elfogadni és megérteni a változásokat, akik hisznek a cég jövőjében és a saját karrierjükben, akik folyamatosan fejlődnek, tanulnak, megosztják tudásukat, és minden szinten képesek az együttműködésre.

Mint Szabó Péter mondja, az utánpótlás kinevelése továbbra is kulcsfeladat és küldetés. Három szakmában képeznek középiskolásokat, több egyetemmel együttműködnek az FAG ösztöndíj program keretében, és a felsőfokú duális képzés megalapításában is komoly szakmai szerepet vállalnak. A programban részt vevő hallgatók betekintést nyernek a gyártási folyamatokba, önálló projekteket vezethetnek, így egy multinacionális vállalatnál, egy fiatalos csapat tagjaként a saját szakmai fejlődésük mellett hozzájárulnak a vállalati célok eléréséhez is.

A legnagyobb értéket az jelenti, ha a cég hozzásegítheti ahallgatókat a valós, ipari környezetben megszerzett tapasztalatokhoz, sikerekhez. Fontos cél a tehetségek megtartása, folyamatos fejlesztése, valamint a cég értékeinek, küldetésének, szervezetének megismertetése, a hallgatók számára releváns munkatapasztalat megszerzésének lehetősége kiváló szakembereink támogatásával.

A vállalat mindemellett változatlanul fontosnak tartja a munkatársak folyamatos képzését és fejlesztését, amellyel nemcsak tudásszintjüket, de motivációjukat is emelni lehet. A cég belső tehetségei többféle karrierprogramban vehetnek részt a vállalati hierarchia szinte minden részén. Mindezek elősegítésére indították el a Schaeffler Akadémia projektet, mely a teljes képzési és fejlesztési lehetőséget kínálja fel a csaknem 700 négyzetméteres, kétszintes oktatói központban.

A cég – Magyarországon először – elnyerte a Német–Magyar IpariésKereskedelmiKamara(DUIHK) által indított „DUIHK Szakképzési Díj 2013” díjat a motiváció kategóriában. A motivációkategóriában azok a kezdeményezések kaphatnak díjat, melyek a szakképzés társadalmi elismerésének növelését mozdítják elő, kiemelve e képzési forma hosszú távú előnyeit mind a tanulók, mind a vállalatok, illetve a társadalom szempontjából. Ez a díj elismerés a cégnek, a vállalati filozófiának és a munkatársaknak, valamint megerősítia vállalatvezetést abban, hogy jó döntés volt a Schaeffler Akadémia projekt elindítása. Vallják, hogy képzés és fejlesztés nélkül nem lehetnek versenyképesek.

A 2013-as évben a csapágy és a görgő gyártási volumene 10 százalékkal emelkedett, és további 10-15 százalékos emelkedés várható. A jelenlegi 1,7 millió termelt csapágy darabszámot 2016-ra 2,6 millióra kívánják emelni.

Ebben az évben elindították a 2016-ra előirányzott célok eléréséhez szükséges legfontosabb projektek menedzselését, amelyek technikai vonalon és szemléletváltásban fogják segíteni a munkát. Kidolgoztak, bevezettek és működtetnek egy teljesen új logisztikai koncepciót, amellyel nagymértékben nő a termelési értékteremtésük.

A vezérigazgató hangsúlyozta: „teljesen elkötelezettek vagyunk a vevőink iránt, akiket atermékek minősége győz meg”.

Fontosnak érzik a minőségtudat felébresztését, fejlesztését és a folyamatok stabilitását.

A szervezetet folyamatosan az iparágra jellemző elvárásokhoz igazítják, ahol a vevő és a minőségi termék a legfontosabb érték, az elkötelezett és felelősségteljes munkatársakkal együtt.

2014. augusztus