A Pécsi Tudományegyetemen van ok a büszkeségre

A Pécsi Tudományegyetem (PTE), Magyarország első egyeteme három év múlva ünnepli alapításának 650. évfordulóját. Mint Bódis József professzornak, a PTE rektorának szavaiból kiderül, a hazai felsőoktatási paletta élmezőnyébe tartozó intézmény méltó módon közeledik a jubileumi esztendőhöz.

pecsi_egyetem_csoportkep

–       Elkezdődött az új tanév, önnek pedig a második rektori ciklusa. Milyennek látja a PTE helyzetét, jövőjét?
–       Az biztos, hogy az előttünk álló időszak – az elmúlt négy évhez hasonlóan – sem lesz kihívásoktól mentes, de mindenképpen optimistán tekinthetünk a következő évek elé. Hogy miért? Egyrészt a közelmúltban kiérdemeltük a kutatóegyetemi címet, amelyhez közvetve kapcsolódik a Közép-Európa-szerte egyedülálló Szentágothai János Kutatóközpont. A kutatóközpont révén immár nemcsak a magasan kvalifikált szakembergárda, de a műszerpark és a körülmények is adottak a világszínvonalú kutatások folytatásához. A legfrissebb felméréseink alapján hallgatóink 95 százaléka ajánlaná ismerőseinek, barátainak a PTE-t. E pozitívumokra lehet, sőt kell is építenünk.

–       Korábban több fórumon is kiemelte az idegen nyelvű képzések fontosságát.
–       Így van, és ebben a tekintetben is sikerült előrelépnünk. Ma 400-zal több külföldi hallgatója van a PTE-nek, mint az előző tanévben! Egyre többen választják tehát határainkon túlról is a pécsi egyetemet, ami mindenképpen jó visszajelzés. Nem véletlen, hogy a közelmúltban a PTE az oktatói kiválóság tekintetében a második legjobb helyet vívta ki az országos rangsorban.

–       Ez tehát egy hazai összevetés, ugyanakkor az egyetemek számára egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a különböző nemzetközi rangsorok is…
–       A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listákon a Pécsi Tudományegyetem is rendre helyet követel magának, általában a 700-900. hely között. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi felsőoktatásban PTE a világ top 4 százalékához tartozik. Ez jó eredmény, ugyanakkor más kérdés, hogy ennél még előrébb tartanánk, ha e rangsorokba a művészeti területek sikerei is beleszámítanának. Ugyanis a PTE-nek vanvilágelső harsonaművésze, a világ elitjébe tartozó hegedűművésze – utóbbiból nem is egy. A Pécsi Tudományegyetemen van tehát kire és mire büszkének lennünk!

–       Mennyire népszerű az egyetem?
–       A Pécsi Tudományegyetem a közelmúltban felmérést végzett a lakosság körében az egyetem ismertségéről. Az eredmények alapján a három év múlva alapításának 650. jubileumi évfordulóját ünneplő intézményt sokan ismerik, és presztízsét magasra értékelik, de az egyetem vezetői és munkatársai hisznek abban, hogy mindkét területen további fejlődés érhető el.

2014. október