Ahol a homoki tigriscápa és a fehér tigris is otthonra lelt

A Nyíregyházi Állatpark a várostól öt kilométerre, a sóstói üdülőövezetben található, ahol strandfürdő, falumúzeum és egy parkerdő nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak. Az Állatpark ebben a természetes, szinte háborítatlan környezetben kapott helyet egy tölgyerdő mélyén. A 30 hektáros területen a látogatók – képletesen – az egész Földet bejárhatják, és megfigyelhetik, miként élnek az állatok a világkülönböző vidékein.

capa_w

 

A parkot 1998-ban hozták létre egy régi szabadidőpark helyén. A cél az volt, hogy megőrizve a természetes környezet adta lehetőségeket, egy olyan állatbemutató jöjjön létre Magyarországon, ami megfelel a modern nyugat-európai állatkertek küldetésének. Az évről évre történő építkezés fontos szabálya volt – az állatállomány tudatos alakítása mellett –, hogy olyan kifutók épüljenek, amelyek az akkori időszak állattartási elveit figyelembe vevő, az európai sztenderdnek megfelelő élőhelyet teremtenek. Persze az esztendők során a zoológiai szakma is fejlődik, így a park folyamatos átalakuláson megy keresztül, a látogató tehát évről évre e megújulást is végigkövetheti.

A sokszínű állatvilág több mint 500 faja és ötezernél is több egyede él itt, melyek között olyan különlegességekkel találkozhatnak a látogatók, mint a fehér tigris, az afrikai elefánt, a komodói sárkány, az indiai orrszarvú, a jegesmedve, a homoki tigriscápa és a nyugati síkvidéki gorilla. A több mint 50 fajmegmentési programban részt vevő Nyíregyházi Állatparkban sikeresen szaporodik például a zsiráf, a lisztmajmocska, a borneói orangután, a bali seregély és a szibériai tigris.

oroszlan-w

A munkatársak aktív tagjai a nemzetközi zoológiai közéletnek. Fontos kapcsolatokat ápolnak egyebek mellett az Indonéz Erdészeti Minisztériummal, valamint maláj és indonéz állatkertekkel. Ott vannak jó néhány szakmai szervezet irányítótestületében, és folyamatosan publikálnak a hazai és a külföldi szakmai kiadványokban.

Ma már persze az állatkert nem csupán az állatok bemutatásáról, a szórakozásról és a kikapcsolódásról szól, ugyanis munkatársai a szorosan vett szakmai munka mellett jelentős súlyt helyeznek a gyerekek környezettudatos nevelésére és az élő környezettel már fiatalkorban kialakítható kapcsolatra.

Itt megtudhatja, hogy mi mindent kínál még Nyíregyháza:

Forrás: www.sostozoo.hu

Fotó: Mészáros T. László