A belföldi turizmusnak jól jöhet a gyenge forint

Eltérően érinti a gazdaság egyes szereplőit a két éve nem látott forintgyengülés. A magyar deviza gyengélkedése nagyon rossz a devizahiteleseknek, a magyar vásárlóknak, a külföldi utat tervezőknek és az importőröknek. De jól járnak vele a külföldön dolgozó magyarok, a turisták és az exportőrök is.


A gyenge forint kimondottan kedvező hatással lehet a belföldi turizmusra, így a hazai fürdőkre is. Drágulnak a külföldi utazások, így a hazai úti célok vonzóbbá válnak az utazni vágyók számára. Az olcsóbb árak vonzzák a külföldieket is, tehát erősödhet a beutazóforgalom.

Vancsura Miklós, a Sárvári Termálfürdő igazgatója szerint ennek köszönhetően idén növekedhet a hazai fürdőkben a cseh és a szlovák vendégek száma, valamint több osztrák nyugdíjas érkezését reméli. A korábban a Magyar Fürdőszövetség elnöki tisztségét is betöltő szakember szerint ennek a folyamatnak azok a fürdők lehetnek a nyertesei, amelyek nem csak egy-egy nemzetközi régióra koncentrálnak.

A rubel jelentős visszaesése miatt, az idén várhatóan csökkeni fog az orosz turisták száma, akik eddig éves szinten 60-70 milliárd forintot hagytak a magyar szálláshelyeken, ezért valóban jó lenne, ha az említett országokból  több vendég érkezne, kompenzálva a kieső forgalmat.

Vancsura Miklós úgy látja, hogy a hazai fürdőhelyeknek nem elsősorban a külföldi, hanem a hazai turistákra kell fókuszálniuk, a fürdővendégek zöme ugyanis belföldről érkezik. A Sárvári Termálfürdő igazgatójának kalkulációja szerint a közel 200 jelentősebb hazai fürdőhelyen évente 31 millióan vesznek jegyet, amiből kétmilliót tesznek ki a külföldi vendégek. Vancsura szerint a hazai turistákat elsősorban egészségmegőrző és családi programokkal lehet becsábítani a fürdőkbe.

2015. február
fotó: termalonline.hu